Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Neslyšící Jihočeši najdou práci v kraji snáze

Zdravý člověk hledá práci těžko. Jak se ale potom shání práce handicapovaným, například sluchově postiženým lidem?

V České republice funguje od roku 2006 občanské sdružení APPN (Agentura pro neslyšící), které se snaží integrovat hluché do společnosti právě tím, že jim pomáhá hledat zaměstnání. Nyní otevírá pobočku v Budějcích a začíná s novým projektem.

Projekt ‚Neslyším, přesto pracuji‘ je určen pro nedoslýchavé a neslyšící nezaměstnané, kteří chtějí pracovat, ale jejich postižení jim to příliš neusnadňuje. Od května je zahájena spolupráce s úřadem práce, který jim vychází vstříc.

„Jihočeský kraj je specifický, oproti třeba Královéhradeckému kraji nebo Praze, v tom, že je tady relativně málo neslyšících, protože pro ně zde není zajištěné pokračující školství. Je tady pouze školství základní, a tak neslyšící po základní škole odchází do jiného regionu, kde zůstávají,“ říká regionální manažerka pro Jihočeský kraj Iva Nováková.

Od května do září probíhalo vyhledávání účastníků, kteří následně prošli kurzy, kde se naučili, jak jednat se zaměstnavatelem, jak se chovat při výběrovém řízení, poté absolvovali počítačový kurz a od tohoto týdne budou aktivně vyjednávat se zaměstnavateli a hledat práci. V projektu je devět účastníků, někteří jsou už zaměstnaní. Těm se jednalo především o zvýšení kvalifikace.

Neslyšící Vendula Hejnová chtěla vždycky studovat obor zubní technik, bohužel ale neměla moc na výběr, a tak se učila na dámskou krejčovou v Brně. Naštěstí tam byl dobrý kolektiv, proto zůstala. Poté našla práci v maloobchodě. Zanedlouho otěhotněla a nyní má dvě děti.

Její firma však mezitím ukončila činnost, takže se do práce vrátit nemohla. „Zkoušela jsem si nové místo najít sama, ale vždycky mě odmítli,“ uvedla Vendula znakovou řečí. Zkoušela i chráněnou dílnu, kde jí slíbili, že se ozvou. Bohužel se tak nestalo.

Teď začíná Vendula Hejnová spolupracovat s agenturou APPN, která za ni udělá první kroky v jednání se zaměstnavatelem. Obě Venduliny děti jsou neslyšící, a proto je musí vodit na logopedii. I z toho důvodu může přijmout jen zkrácený pracovní úvazek.

Příležitosti těmto lidem nabízí například kavárna Pontes v Písku, kde provozovatel, jenž má sám neslyšícího syna, zaměstnává sluchově postižené lidi. „Veřejnost na to reaguje pozitivně. Po prvním překonání bariér svou komunikaci snadno uzpůsobí neslyšícím a pak se k nám rádi vracejí,“ říká provozovatel kavárny.

Práci zdravotně znevýhodněným nabízí také českobudějovická tiskárna Inpress. „Není to o tom, že by nešlo zaměstnávat tyto lidi. Jen se musí provést drobná opatření a změny v provozu. Myslím, že je toho schopen každý, zaměstnavatelům se do toho jen nechce,“ myslí si Ivan Nadberežný, ředitel tiskárny.

Doufejme, že pobočka agentury APPN pomůže co největšímu počtu sluchově postižených a pomůže překonat bariéry mezi předsudky zaměstnavatelů a handicapovanými toužících po plnohodnotném životě a možnosti posloužit společnosti.

Štítky občanské sdružení APPN, Agentura pro neslyšící, jižní Čechy, Jihočeský kraj, Česko, projekt, Úřad práce České republiky, Praha, České Budějovice, Královéhradecký kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neslyšící Jihočeši najdou práci v kraji snáze  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.