Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nejvíce obyvatel z jihočeských měst vloni přibylo v Hluboké

Jen ve dvou desítkách jihočeských měst z celkem 54 vloni přibylo obyvatel. Nejlepší adresou je podle těchto údajů Hluboká nad Vltavou. Vyšším přírůstkem se může pochlubit třeba Planá nad Lužnicí, Chýnov nebo Borovany. Naopak nejvíce obyvatel ztrácejí Budějce, Tábor a Jindřichův Hradec.

„Hluboká je jedno z nejlepších míst k životu v České republice, lidé se k nám stěhují proto, že jsme v zeleni. Každý obyvatel to má deset minut do parku, deset minut do lesa a k řece Vltavě i do sportovního areálu,“ řekl starosta Tomáš Jirsa.

Hluboká se může pochlubit jednou z nejlepších vybaveností. Má nejrozsáhlejší sportovní areál, síť cyklostezek, v mateřské, základní i střední škole se vyučuje anglicky. Má 35 restaurací a deset hotelů a jednu z nejnižších nezaměstnaností v kraji. Díky zámku a Zoo Ohrada žije z cestovního ruchu. Pár minut jízdy ji dělí od krajského města.

V Hluboké nad Vltavou vloni stěhováním přibylo 74 obyvatel. Podle starosty nic neobvyklého. „Za posledních 25 let narostl počet obyvatel o 563. V roce 1990 nás bylo 4317 letos 4880. V průměru je to 23 osob ročně,“ uvedl Jirsa.

Vloni bylo na Holém vrchu zkolaudováno dalších osm řadových domů. Radnice už do parcel neinvestuje, naposledy vynaložila peníze na zasíťování pozemků pro bytovou výstavbu před deseti lety. Teď tuto činnost nechává na developerech. Nyní nabízejí asi 25 až 30 parcel. Jen město má v rezervě 54 tisíc metrů čtverečních pro další výstavbu, dostatečnou kapacitu má čistírna odpadních vod i školy.

V Plané nad Lužnicí přibylo v loňském roce 40 obyvatel, více lidí se přistěhovalo, než odstěhovalo a více lidí se narodilo, než zemřelo. „To ta krásná Lužnice, asi se tu lidem líbí, obzvláště, když voda zůstane v březích,“ uvedl s mírnou nadsázkou starosta Jiří Šimánek.

Více než Lužnice ale nové obyvatele do Plané lákaly parcely, kterých jim město nabídlo na 270. Developeři pak ve městě postavili devět vícepodlažních bytových domů. A za prací nemusejí lidé díky velké průmyslové zóně u dálnice D3 dojíždět.

Také Chýnov, kde na konci roku žilo 2418 obyvatel, se nevylidňuje, roli přitom hraje dobrá dopravní obslužnost a nová výstavba. Rodiče 28 narozených dětí dostali po 10 tisících korunách. Přirozeně a stěhováním městu přibylo 38 obyvatel. Zhruba polovina ekonomicky aktivních obyvatel může dojíždět za prací do nedalekého Tábora, do Plané či do Sezimova Ústí.

„Metr zasíťovaných pozemků pro bytovou výstavbu jsme prodávali za 600 korun, do čtyř let nabídneme další,“ řekl starosta Chýnova Pavel Eybert.

V Borovanech na Českobudějovicku se prorůstové politice, jak říká starosta Stanislav Malík, věnují systematicky dlouhodobě. Noví obyvatelé znamenají pro obec vyšší příjem daní. Vloni se tam narodilo 58 dětí a zemřelo 29 obyvatel, což je v Česku neobvyklý poměr.

„To není mimořádný úkaz posledního roku. Bytovou výstavbu sice necháváme na developerech, nicméně děláme prorodinnou politiku třeba zajištěním dostatečné kapacity míst ve školách a nabídkou společenských akcí. Vloni jsme získali ocenění v soutěži Obec přátelské rodině, máme předpoklady, aby se tu spokojeně žilo,“ uvedl starosta.

Míní, že Borovany jsou dobrou adresou i proto, že jsou od Českých Budějovic vzdálené jen 20 kilometrů. „Není problém najít práci v krajském městě a žít si spokojený život na venkově v Borovanech,“ konstatoval Malík.

V Jihočeském kraji vloni přibylo jen 96 obyvatel. Na konci roku žilo v sedmi okresech 636 707 lidí. Na jih Čech se přistěhovalo o 326 lidí více, než se vystěhovalo. Počet zemřelých ale o 230 převýšil počet narozených.

Zdroj: ČTK
Foto: Město Hluboká nad Vltavou

Štítky Jihočeský kraj, počet obyvatel, nejoblíbenější lokality, jižní Čechy, Hluboká nad Vltavou, Borovany, Planá nad Lužnicí, Chýnov, České Budějovice, Tábor, stavba, pozemek, Česko, Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíce obyvatel z jihočeských měst vloni přibylo v Hluboké  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.