Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejistota v budějckém Domě seniorů stále trvá

Jak už vás Budějcká Drbna informovala, Dům seniorů, soukromé zařízení pro seniory v budějcké Husově ulici, připravil svým obyvatelům víc než nepříjemné překvapení v podobě finančních problémů zřizovatele a provozovatele, které vedly až k insolvenčnímu řízení.

O situaci svého domova včetně faktu, že zřejmě v nenávratnu zmizely i stotisícové zálohové platby a kauce za byty, se obyvatelé dozvěděli až z tisku.

Vyděšení obyvatelé Domu seniorů očekávali, že vysvětlení a jasné informace se dozví na veřejné schůzi se zástupci firmy IKT Insolvence, která je soudně určeným novým správcem zařízení. Jednání se zúčastnili i jeden ze společníků vzájemně propojených firem L. a S. Tábor a Senior resort Stanislav Snášel a dosavadní výkonný ředitel firmy Senior Resort a ředitel Domu seniorů Jan Bulvas.

Místo odpovědí na otázky Co se vlastně děje? Kde jsou naše peníze? Co bude dál? se dočkali dohadů mezi bývalým a současným provozovatelem, které jen potvrdily neprůhlednost celé situace a k uklidnění obyvatel Domu seniorů rozhodně nepřispěly. Nikdo ze zástupců firem nedokázal zřetelně odpovědět na otázku, kde jsou peníze, které byly složeny při uzavírání nájemních smluv, jestli bude nutno platit znovu zálohové platby na služby a na jaký účet.

Senioři sledovali jednání velmi rozrušeně, mnozí se slzami v očích. Sdělení Stanislava Snášela, že disponuje penězi, které je ochoten při rozvázání nájemní smlouvy vrátit, přijali přítomní ve společenské místnosti s velkými obavami a pochybnostmi, mnozí konstatovali, že ani vrácení částky by jim nevyřešilo budoucí bydlení a že takto si bydlení, zajištěné pro klidné stáří, opravdu nepředstavovali. Stejný názor vyslovili i rodinní příslušníci seniorů, kteří se jednání také účastnili.

Jedním z mála konkrétních ujištění byl slib, že nájemní smlouvy ze strany nového provozovatele rušeny nebudou a v objektu bude dál standardní provoz. Po uzavření legislativních náležitostí a insolvenčního řízení bude Dům seniorů pravděpodobně nabídnut k prodeji.

Zástupce firem L. a S. Tábor a Senior Resort se pokoušel přítomné uklidnit informací, že finanční prostředky ze zálohových plateb a kaucí mají firmy stále na účtech. Toto sdělení je zcela odlišné od informací z dostupných zdrojů, které potvrzují, že celkové dluhy firmy L. a S. Tábor činí 960 milionů korun u více než 40 věřitelů.

Z této částky dluží například firmě Skanska 230 milionů korun, firmě NBL Factoring 334 milionů a táborskému finančnímu úřadu šest milionů korun za daně. Do dlužných částek patří také milionové položky za luxusní vozy značek Bentley, Maserati, Porsche nebo Ferrari. Je jistě pouhou shodou náhod, že některé vozy firmy nakoupily převážně v době, kdy získaly úvěr 270 milionů na výstavbu Domu seniorů. Zpeněžitelný majetek firem, k němuž patří i Dům seniorů, je odhadován na 600 milionů korun.

Vše nasvědčuje tomu, že prodej objektu je jedinou možnou variantou pro budoucnost. To ovšem neřeší stresující a nejistou situaci seniorů v současnosti.

Budějcká Drbna vše kolem Domu seniorů nadále sleduje.

Štítky dům, platba, Drbna.cz, peníze, SENIOR RESORT a.s., IKT INSOLVENCE v.o.s., Ferrari, Porsche, Maserati, Bentley

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejistota v budějckém Domě seniorů stále trvá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.