Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na VŠTE si připomněli 20 let jihoafrické demokracie

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích se stala místem, na němž si Jihočeši připomněli 20. výročí prvních svobodných voleb v Jihoafrické republice, které připadají na letošní rok.

„Jihoafrická republika leží sice v jiném světadíle, ale je zajímavé srovnávat její zkušenosti z přechodu od rasové segregace k demokracii s tím, co jsme sami před čtvrtstoletím zažili při pádu totality v tehdejším Československu. V tom jsou si obě výročí v tak rozdílných zemích hodně podobná,“ uvedl Marek Vochozka, rektor VŠTE.

V JAR po formálním pádu apartheidu odstartovaly svobodné volby v roce 1994 rozvoj demokracie. Země má dnes například jednu z nejpokrokovějších a nejliberálnějších ústav na světě.

Společenský večer za účasti zhruba 150 hostů zahájila Franki Verwey, velvyslankyně JAR v Česku, která škole poděkovala za možnost uspořádat akci právě na její akademické půdě. Zároveň připomněla nenásilný přechod k demokracii a osobnost prvního prezidenta Nelsona Mandely, který v zemi i v tak složité situaci dokázal udržet mír.

Právě jeho prezidentské éře je věnován film Neporažený v režii oscarového Clinta Eastwooda. Je to příběh Mandely, kterého hraje Morgan Freeman, a jeho snahy spojit stále ještě rasově i ekonomicky rozdělený národ. Vedle této filmové projekce bylo možné si prohlédnout také dobové fotografie.

Akademické prostředí bylo pro tuto vzpomínkovou akci příznačné, protože to je právě vysoké školství, v němž se pohybuje řada zahraničních studentů, kteří mu, VŠTE nevyjímaje, dávají nejen mezinárodní, ale především multikulturní dimenzi.

Napsal Zdeněk Zuntych

Štítky Vysoká škola technická a ekonomická, České Budějovice, VŠTE, JAR, Jihoafrická republika, 20. výročí svobodných voleb, demokracie, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Nelson Mandela, Marek Vochozka, Československo, Clint Eastwood, Č

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

"Země má dnes například jednu z nejpokrokovějších a nejliberálnějších ústav na světě." no to je sice hezké, ale dost s tím kontrastuje doporučení ministerstva zahraničí: http://www.mzv.cz/jnp/cz/encyklopedie_statu/afrika/jihoafricka_republika/cestovani/other.html mluvící o kriminalitě, přepadech a zločinosti. To že se za posledních 20 let výrazně snížila výroba, ze země uteklo mnoho lidí, především těch bílých, kteří se už necítí bezpečně, což samozřejmě akceleruje další propad. Takže je sice hezké, že se paní velvyslankyně chlubí 20. výročím, ale je dost otázka, jestli je krom kulatého jubilea čím se chlubit.

Sobota, 11. října 2014, 23:51Odpovědět

Na VŠTE si připomněli 20 let jihoafrické demokracie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.