Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na ničivé povodně nelze ani po deseti letech zapomenout

Je 7. srpna 2002. Prší. Vytrvale, nekonečně prší. Voda se valí koryty řek, potoků a začíná se rozlévat. Plav, Roudné a pak postupně v Budějcích Havlíčkova kolonie, Mladé a nábřeží v centru. Rozvodněný Dobrovodský potok zaplavuje část Suchého Vrbného. Voda se rozlévá i na mnoha jiných místech kraje.

Hejtman Jan Zahradník a primátor Miroslav Tetter svolávají krajský a městský krizový štáb, do boje s vodou nastupují stovky policistů, vojáků, profesionálních i dobrovolných hasičů, záchranářů, dobrovolníků.

Po několika náročných dnech se podaří akutní škody a problémy trochu zmírnit, voda opadá, nastává částečná úleva. Zkušení vodohospodáři ale varují - taková povodeň mívá i druhou vlnu. Bohužel se nemýlí. V úterý 13. srpna druhá vlna přichází...

V Budějcích je zaplaveno náměstí Přemysla Otakara II., všechny okolní ulice, pod vodou jsou téměř celé Budějce. Voda je v divadle, knihovně, muzeu, nemocnici, zaplavila stovky rodinných a činžovních domů, zničila mosty, silnice, zahrady. Voda zničila i nenahraditelné hodnoty - fotografie, dokumenty, rodinné památky. A vzala i to nejcennější - lidské životy...

V úterý bylo 7. srpna 2012. Od ničivých povodní v roce 2002 uplynulo přesně deset let. Ani po takové době na ně určitě nikdo nezapomněl. Nezapomněli ani hasiči, kteří v roce 2002 s vodním zkázou bojovali a dnes ta nejpodstatnější fakta připomínají ve své tiskové zprávě.

Povodně očima hasičů

Je tomu přesně deset let, kdy v Čechách vypukly ničivé povodně. Povodeň v Praze byla největší letní povodní od roku 1890. Povodně zasáhly téměř všechny přítoky Vltavy, ovlivnily průtok Labe a jeho přítoků, zejména dolní tok Ohře, na Moravě se významně projevily na řece Dyji.

Celkový objem srážek, které spadly na území České republiky, činil téměř 9,7 miliard metrů krychlových vody, z toho největší objem připadl na Jihočeský, Plzeňský a Středočeský kraj.

Připomeňme si ve stručnosti průběh těchto povodní. Již ve středu 7. srpna 2002 postihly silné přívalové srážky krajinu na jihu země. Další vlna přívalových dešťů na sebe nenechala dlouho čekat. V neděli 11. srpna došlo na horním toku Vltavy k výraznému zvednutí hladiny a intenzivní srážky se postupně rozšířily na velké území České republiky.

Vzhledem k naléhavosti situace, která nadále gradovala, byl v pondělí 12. srpna 2002 vyhlášen vládou České republiky nouzový stav pro území hlavního města Prahy, Středočeského, Jihočeského, Plzeňského a Karlovarského kraje a následující den i kraje Ústeckého.

Hladina Vltavy na limnigrafu v Praze - Chuchli přesáhla 12. srpna 2002 ve 12 hodin hladinu odpovídající 3. SPA (stav ohrožení) pro Prahu. Dne 14. srpna 2002 kulminovala na stavu 783 centimetrů, což znamenalo překročení stavu ohrožení o 485 centimetrů, a pak stupňovitě klesala podle snižování odtoku z kaskády. Pod úroveň 3. SPA se dostala až v noci z neděle na pondělí 18. srpna 2002.

Povodně v číslech

  • Postiženo bylo 10 krajů, 43 okresů, zatopeno 99 měst a obcí.
  • Částečně voda poškodila 347 měst a obcí.
  • Došlo k přelití hrází u 300 rybníků (z toho v 23 případech k protržení a v 84 případech k vážnému poškození hrází).
  • Povodně zasáhly významné chemické a průmyslové podniky, sklady chemikálií, sklady olejů a skládky odpadů, zničily celkem 124 čističek odpadních vod, což mělo za následek dlouhodobé znečištění vodních toků, zdrojů pitné vody a kontaminaci zaplavené půdy.
  • Škody dosáhly výše 75,1 miliard Kč.
  • Postupně bylo celkem nasazeno 24 179 hasičů (5 135 profesionálních a 19 044 dobrovolných).
  • V rámci zahraniční pomoci působilo v exponovaných dnech na území České republiky 214 záchranářů z osmi států.
  • Evakuováno bylo více jak 13 tisíc osob, z toho přibližně 11 tisíc takzvanou samostatnou evakuací.
  • Na následky povodní zemřelo 19 osob.
  • Při likvidaci následků povodní zemřel jeden dobrovolný hasič.
  • Zraněno bylo 136 hasičů (z toho 62 příslušníků HZS ČR).

Na tuto událost určitě nelze zapomenout. Jaké jsou vaše vzpomínky na povodně v roce 2002? Máte ve svém archivu fotografie nebo videa? Podělte se o ně s našimi čtenáři! Pište na adresu redakce@budejckadrbna.cz.

Štítky povodně, 2002, následky, hasiči, policie, vzpomínky, povodeň, Česko, Praha, Plav, Roudné, Suché Vrbné, Miroslav Tetter, Jan Zahradník, Vltava, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na ničivé povodně nelze ani po deseti letech zapomenout  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.