Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na každého Jihočecha vloni připadlo 311 kilogramů odpadů

Jihočeši vloni vyprodukovali 1,2 milionu tun odpadů, mezi čtrnácti českými kraji se zařadili na šesté místo. Na jednoho obyvatele připadlo v průměru 311 kilogramů komunálních odpadů, o 30 kilo méně než v roce 2011. Lidé ho vytřídili téměř pětinu, dvakrát více než před pěti roky.

Z pohledu struktury odpadů podle odvětví, ve kterých vznikají, je vývoj nerovnoměrný. Stavebnictví je ale s 30 procenty jejich nejvýznamnějším producentem.

Dalším podstatným producentem je zpracovatelský průmysl se zhruba dvacetiprocentním podílem a také energetika, která se na celkovém množství podílí deseti procenty.

Podle způsobů nakládání s odpady převažují dlouhodobě tendence k jeho využití. Zhruba dvě pětiny odpadů se využívají, když 30 procent z celkové produkce bylo recyklováno či regenerováno. Za pět let se tento podíl téměř zdvojnásobil.

Při odstraňování odpadů zůstává základní formou skládkování, zhruba 28 procent odpadů se využívá pro terénní úpravy.

Peníze za ukládání odpadů na skládky patří k významným zdrojům příjmů některých, převážně malých obcí. Je to jedním z důvodů, proč se vedení měst a obcí v regionu dosud neshodlo na vybudování spalovny odpadů.

Podle koncepce by měla být jedna v každém kraji. Zájem o spalování odpadů má třeba Teplárna České Budějovice. Jihočeský Svaz měst a obcí ale iniciativu odmítá, odpady by chtěly využít i další teplárny.

Zdroj: ČTK

Štítky odpad, Jihočeský kraj, zpracování odpadů, Teplárna České Budějovice, a.s., Svaz měst a obcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na každého Jihočecha vloni připadlo 311 kilogramů odpadů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.