Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na Českobudějovicku vyvěrá ze země železito-sirná voda

Mezi obcemi Zahájí a Mydlovary na Českobudějovicku vyvěrá ze země železito-sirná voda. Objevili ji tam pracovníci budějckého Biologického centra Akademie věd České republiky. Vývěr je v místech bývalé těžby lignitu a podle vědců jde o unikátní lokalitu.

Pracovníci biologického centra v pátek instalovali naučnou tabuli. Pomáhali jim s tím i žáci budějckého gymnázia v Jírovcově ulici. „Jedná se o naprosto výjimečnou lokalitu. Veřejnost si možná myslí, že se vzhledem tomu, jak voda vypadá, jedná o nějakou závadnou látku, ale právě opak je pravdou,“ uvádí Václav Krištůfek z oddělení půdní mikrobiologie a půdní chemie biologického centra.    

Voda, která ze země vyvěrá, je velmi kyselá, má vysokou tvrdost, vysoký obsah železa, síranů, manganu a sediment také obsahuje vzácné minerály goethit, jarosit a schwertmanit. V jeho blízkosti roste houba třepenitka vlhkožijná, která je na červeném seznamu ohrožených druhů a v České republice se vyskytuje jen na několika málo místech.

„Tato lokalita je ukázkou soužití člověka s přírodou. Nebýt zásahu lidí, nikdy by se zde taková voda neobjevila,“ říká pedagožka gymnázia v Jírovcově ulici Jarmila Ichová.  Místo mělo být původně zasypáno hlušinou. Vědci ve spolupráci se zástupci okolních obcí se jej ale rozhodli zanechat v nynějším stavu.

Lokalita je zajímavá nejen po stránce geologické, ale i biologické, zoologické a historické. Vědci ji přirovnávají k přírodní rezervaci Soos u Františkových Lázní.

Foto a video: Biologické centrum AV ČR
Zdroj: ČTK

Štítky vývěr, železito-sirná voda, Zahájí, Mydlovary, minerály, houby, vědci, okres České Budějovice, Biologické centrum AV ČR, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Českobudějovicku vyvěrá ze země železito-sirná voda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.