Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Muži zákona řídili křižovatku, soutěžně a na body

Pokud jste cestovali ve středu přes Budějce, konkrétně po Dlouhé louce nebo Husovce, asi jste si také dopoledne všimli zvýšeného provozu. Na frekventované křižovatce u Dlouhého mostu totiž nešly dvě hodiny semafory a dopravu tak řídili dopravní policisté.

Jenže semafory nešly záměrně, mladí dopraváci si zde totiž zkoušeli v rámci krajské soutěže své dovednosti právě v řízení provozu v křižovatce.

Byla jsem se na místě přímo podívat, jak si muži a jedna žena v bílých uniformách a s výstražnými vestami dokáží poradit s opravdu hustým provozem. Předně musím dodat, že řidiči jim to vůbec neusnadňovali a někteří z nich si tak vjížděli do křižovatky i v ten moment, kdy policista dával rukou znamení stůj.

„Člověk musí dávat řidičům jasné pokyny a hlavně se toho nebát. Důležité je navázat oční kontakt a snažit se s nimi komunikovat. Protože, nebudeme si nic nalhávat, řidiči často naše pokyny ani neznají,“ říkal po svém výkonu uprostřed křižovatky policista Vojtěch Hora, který slouží u budějcké dopravky.

„Lidé jsou totiž dnes zvyklí jezdit po paměti anebo podle semaforů, a když je nějaká změna, tak zmatkují. Já jsem sice už párkrát řídil křižovatku, když nešly semafory či byla nehoda, ale takto velikou křižovatku jsem ještě neřídil,“ doplnil muž zákona, který slouží u policie dva a půl roku.

Jejich nadřízení pak celou akci sledovali a podrobně si zapisovali přidělené body. Hodnotil se například vzhled, ustrojení policisty, udávané pokyny řidičům či reakce na danou dopravní situaci. Kromě řízení dopravy v křižovatce se policisté ještě utkali v jízdách zručnosti na budějckém letišti nebo se museli potýkat s otázkami v testu.

Nebyla bych to ta správná drbna, kdybych pro vás nezjistila i výsledky. Maximální počet bodů (185) a první místo získal podpraporčík Jiří Tomek. Druhou příčku se 144 body obsadil podpraporčík David Pavelka a bronz vybojoval nadstrážmistr Vojtěch Hora. Ten získal 139 bodů.

Štítky dopravní policie, Policie ČR, České Budějovice, Výstaviště, soutěž, Dlouhý most, David Pavelka, Jiří Tomek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muži zákona řídili křižovatku, soutěžně a na body  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.