Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mladí hrdinové zachránili tonoucí Natálku

Tomáš Procházka a Pavel Požárek. Dva mladí muži, kteří v pondělí odpoledne zachránili na hlubocké plovárně čtyřletou Natálku topící se na dně bazénu. Jen díky jejich obětavosti a pohotovosti je dneska holčička v pořádku. Jeden ji vylovil z vody, druhý hrál hlavní roli při oživování na břehu.

ČTĚTE TAKÉ: Zachránil mé dceři život. Pomůžete mi ho najít?

Budějcké Drbně se ozval tatínek dívenky Petr Šiška v úterý dopoledne s prosbou o pomoc. Chtěl mladíka, který jeho dcerku zachránil, najít a osobně mu poděkovat. Na článek zveřejněný před 11. hodinou zareagoval čtenář Petr Pepe za pouhých šestnáct minut s tím, že zachráncem Natálky je Tomáš Procházka. Na Pavla Požárka pak redakci upozornila v průběhu odpoledne Michaela Saiková.

A jak se vůbec celá událost během krásného prosluněného odpoledne odehrála? „Manželka šla pro druhou dceru, zatímco Natálka si hrála už asi hodinu v brouzdališti. Jenže jakmile zmizela kontrola z dohledu, přeběhla do velkého bazénu a bylo to...“ líčí Petr Šiška. „Ano, je to chyba nás rodičů, to uznávám. Ale když se na moment otočíte a pak kouknete zpátky, i kdyby třeba jen dvacet vteřin, tak už můžete mít dítě pod vodou v druhém bazéně, kde ho určitě hledat nebudete,“ dodává tatínek.

Jako první přispěchal na pomoc devatenáctiletý Tomáš Procházka. „Původně jsem chtěl jet z Hluboké do Budějc, ale s přítelkyní jsme nestihli autobus, a tak jsme šli na plovárnu. Hráli jsme badminton, jenže nám to moc v tom horku nešlo, takže jsme radši šli do vody. A najednou jsem zahlédl pod vodou dítě. Lidí okolo jsem se ptal, zda se tam někdo potápí. Přihlížející ale nevěděli nic. Přišlo mi to divné. Ve většině případů by se někdo opravdu potápěl... bylo to těžké. Nechtěl jsem být za hlupáka, že jdu z vody vytahovat hrající si dítě, ale nedalo mi to,“ popisuje Tomáš Procházka své dilema.

Pod hladinu se tedy potopil. A udělal dobře. „Holčička ležela na dně, bez reakce. Vytáhl jsem ji z vody. V tu chvíli jsem měl smíšené pocity. Bál jsem se, že držím v ruce mrtvé dítě, to na tom bylo nejhorší. Potom jsem ji položil na okraj bazénu, dávila se velkým množstvím vody a zvratek. A začala dýchat. Dal jsem ji na bok, aby šlo všechno ven. Pokukujícím jsem řekl, ať zavolají plavčíka. Tomu jsem ji pak předal,“ vypráví bezprostřední pocity mladý zachránce.

Jenže stav Natálky se nikterak nelepšil. To Budějcké Drbně potvrdil Pavel Požárek, který seděl na kraji bazénu a Tomáše Procházku, vytahujícího bezvládné tělo dívky z vody, spatřil. „Přiběhli tam plavčíci a začali holčičku oživovat. Vůbec mě nenapadlo, že by to mohlo být tak vážné. Najednou totiž volali záchranku. Byl jsem od nich kousek, a tak jsem tam hned šel, mám plavčický a záchranářský kurz. Malá měla zapadlý jazyk a křeč v puse, nedýchala, nejevila žádné známky života,“ vzpomíná na dramatický okamžik Pavel Požárek.

„Snažil jsem se asi dvacet vteřin jí otevřít pusu a vyčistit ji od zvratků, aby se nadechla. To se naštěstí povedlo! Zaklonili jsme ji tedy hlavu, otevřeli pusinku a za chvilku začala vykašlávat vodu. Pak jsme přes ni hodili deku, aby byla v teple. Po chvilce přišli maminka s tatínkem. Tohle všechno se odehrálo tak během pěti minut, ale přesně to nevím. Jak je člověk ve stresu, absolutně nemá přehled o čase,“ popsal šťastný konec skromný pětadvacetiletý hrdina.

Celý příběh nakonec dopadl dobře. Natálku po asi minutovém pobytu pod vodou odvezla sanitka do nemocnice a podle jejího tatínka už byla ten večer v pořádku. „Ještě jednou všem děkuji!“ vzkázal zachráncům prostřednictvím Budějcké Drbny Petr Šiška.

Štítky záchrana života, malá dívka, Petr Šiška, Tomáš Procházka, Pavel Požárek, plovárna Hluboká nad Vltavou, bazén, Drbna.cz, koupaliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Výborná práce kluci....smekám!

Čtvrtek, 20. června 2013, 13:35Odpovědět

Mladí hrdinové zachránili tonoucí Natálku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.