Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Místo svatebních zazněly na radnici židovské písně

Obřadní síň radnice byla v úterý plná lidí. Namísto radosti a smíchu se tady ale spíše dumalo, přemýšlelo a vzpomínalo. Sešli se zde pamětníci, školáci a lidé z židovských komunit, protože skoro na den to je právě sedmdesát let, co z budějckého nádraží odjel transport Židů do Terezína.

Nacisté povolali do transportu pod označením AKB 824, který odjel z nádraží 18. dubna 1942, celkem devět set deset lidí. Z nich hrůzy vyhlazovacích táborů v Osvětimi či v Německu přežilo jen jedenatřicet. Mezi nimi byla i Hana Tvrská, které je dnes osmdesát čtyři roků a hostům vzpomínkového setkání vyprávěla své zážitky.

Tehdy čtrnáctiletá Hanka nastoupila do vlaku s celou rodinou, válku přežila ale jen ona a její maminka. Z koncentračních táborů, kde je osvobodili Angličané, se vrátila s pouhými čtyřiatřiceti kilogramy váhy. Její maminka vážila jen o pár kilo navíc.

Podle slov pamětnice bylo nejhorší, když se lidé v táboře koukali den co den na komíny z plynových komor, ze kterých se neustále kouřilo. Tvrská také prošla pod rukama hrozného nacistického doktora Mengeleho a sama teď děkuje, že ty hrůzy vůbec přežila.

Svůj proslov pronesl i primátor města Juraj Thoma, který nad celou akcí držel záštitu. Hlavně se pozastavil, a nebyl rozhodně sám, že v dnešní době se zase začíná stále více projevovat neonacismus a popírá se holocaust jako takový.

Na vzpomínkové akci se lidé dozvěděli i něco o historii Židů v Budějcích. Každý si vzpomene na kolorované fotografie monumentální synagogy, která stála naproti dnešní Budvar aréně. Tu nechal strhnout tehdejší starosta Českých Budějovic David.

Dokonce se obřadní síní nesly i staré židovské písně a básně. Nejen studenti gymnázia v České ulici měli možnost si pročíst panely před vstupem do obřadní síně. Tam byly nejen dobové texty, ale i staré fotografie týkající se Budějc a druhé světové války.

Dnes už židovskou komunitu, která oficiálně v jihočeské metropoli skončila v sedmdesátých letech minulého století, připomíná jen hřbitov s malým muzeem na Pekárenské ulici u křížku či socha ruky symbolizující sedmiramenný svícen v místě, kde stávala synagoga. Přitom dějiny Židů se v Budějcích začaly psát ve čtrnáctém století.

Štítky obřadní síň, koncentrační tábor Terezín, České Budějovice, Německo, druhá světová válka, Auschwitz, Josef Mengele, Juraj Thoma, Budvar aréna, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo svatebních zazněly na radnici židovské písně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.