Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Meteorologové varují před možnými povodněmi

Po několika horkých dnech se na celém území republiky prudce ochladilo a začalo pršet. Pracovního budějcké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu navíc vydali výstrahu před možným zvýšením hladin řek. Některé by mohly dosáhnout až třetího povodňového stupně.

Od začátku týdne do středečního rána by mělo na Vysočině a v Novohradských horách napršet 60 až 80 milimetrů, v západní části povodí pak 30 až 50 milimetrů srážek.

„Očekáváme, že vydatný déšť zvedne hladiny řek v celých jižních Čechách. Vodní stavy začnou stoupat výrazně v noci z pondělí na úterý. Podle poslední předpovědi srážek hrozí vysoké riziko dosažení třetího stupně povodňové aktivity na tocích v povodí Nežárky, kde by stav ohrožení mohl být překročen výrazně,“ varují jihočeští meteorologové.

K překročení 3. SPA by mělo dojít rovněž v povodí Malše, zejména na horním úseku nad nádrží Římov, později i na střední a dolní Lužnici. „V ostatních částech povodí horní Vltavy předpovědi signalizují pouze dosažení nižších povodňových stupňů nebo vzestupy pod úroveň prvního stupně,“ dodávají odborníci.

Hladina Malše v Roudné během pondělí stoupla o 30 centimetrů, Vltava v Českých Budějovicích žádné větší výkyvy nezaznamenala.

Vzhledem k riziku překročení stavu ohrožení však budějčtí meteorologové důrazně doporučují sledovat vývoj hydrometeorologické situace a aktualizované předpovědi ČHMÚ.

Štítky povodně, vydatný déšť, jižní Čechy, Český hydrometeorologický ústav, Malše, Vltava, Jihočeský kraj, Kraj Vysočina, Novohradské hory, Nežárka, Lužnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové varují před možnými povodněmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.