Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Městská plynárna zmizela, kolem vede nová silnice

Stará administrativní budova a poslední zbytek původní obvodové zdi bývalé městské plynárny v Českých Budějovicích zmizely v těchto dnech pod náporem těžké techniky. Kolem tohoto místa ve čtvrti Pětidomí se po bude jezdit po novém úseku zanádražní komunikace.

Městská plynárna byla postavena v letech 1867 až 1868 na zelené louce nad tehdejším dobytčím trhem, mezi dnešní Plynárenskou a Vrbenskou ulicí.

Několik desetiletí byla plynárna jedinou stavbou v oblasti dnešního Pětidomí. Obytná čtvrť tu vyrostla až ve dvacátých letech 20. století.

Po připojení města na dálkový plynovod v roce 1970 byly plynojemy a další provozy plynárny postupně zbourány. Z celého podniku se zachovala právě jen jednoposchoďová, později nepříliš citlivě přestavěná, budova a kus obvodové zdi ze zazděnou branou v Plynárenské ulici.

Budova je vidět i na archivním snímku pořízeném někdy po roce 1868. Oba objekty byly před několika lety opraveny, jen těsně se vyhnuly asanaci kvůli stavbě zanádražní komunikace, ale nyní se majitel areálu rozhodl je po téměř 150 letech definitivně zbourat.

Napsal Karel Benda
čtenářský příspěvek

Štítky plynárna, České Budějovice, demolice, Pětidomí, Pětidomí (Kařez)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská plynárna zmizela, kolem vede nová silnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.