Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Město zvažuje zvýšení poplatku za odpad

Budějovické občany čeká nejspíš zvýšení poplatku za komunální odpad, což od 1. ledna 2013 umožňuje novela zákona o místních poplatcích. V současné době město doplácí ročně na každého občana 359 korun, což při počtu cca 93 tisíc obyvatel rázem udělá částku 33 miliónů korun.

„A to jsme museli v rozpočtu na příští rok seškrtat 290 miliónů korun, o něž přerostly nároky jednotlivých odborů nad předpokládanými příjmy. Proto považuji zvýšení poplatku za nutné, i když samozřejmě nepopulární. V roce 2010 se v našem městě likvidovalo 31 224,9 tun odpadu, vloni to bylo už 32 543,6 tun,“ zdůvodnil opatření 1. náměstek primátora pro ekonomiku a majetek města Miroslav Joch (ČSSD).

Nyní občané platí 500 korun na osobu za rok. Poplatek se skládá ze dvou složek, a to z pevné, jejíž horní zákonnou hranicí je 250 Kč na osobu za rok, a z částky stanovené na základě skutečných nákladů za sběr a svoz netříděného komunálního odpadu za předchozí kalendářní rok.

„Reálné náklady na tříděný odpad vypočítané za rok 2011 po přepočtu na občana jsou v případě první složky o 33 korun vyšší, než občan skutečně městu zaplatí, v případě druhé složky je to dokonce o 326 více. Po sečtení nám tedy vyjde celková částka 859 korun,“ vypočítává reálné náklady první náměstek. Podle něj by ale poplatek až na tuto částku narůst nemusel.

„Nyní se povede diskuse, zda do poplatku promítnout celkové náklady, nebo se s občany o tyto vícenáklady podělit. Sám bych preferoval variantu, aby se o ně podělilo město s občany rovným dílem,“ nastiňuje Miroslav Joch.

Konečné znění veřejné vyhlášky, jež určí cenu poplatku, bude známé až v prosinci poté, co projde radou města a schválí je i zastupitelstvo.

Novela zákona ale dává obcím i další možnosti. „Umožní nám vybírat poplatek i od cizinců, kteří nemají na Českobudějovicku trvalý pobyt, ale pobývají zde po dobu delší než 90 dní, či od majitelů nemovitostí, kde lidé bydlí, ale nejsou přihlášeni k pobytu. Systém výběru poplatků tak bude mnohem spravedlivější,“ je přesvědčen Miroslav Joch.

Zákon ale umožňuje některým skupinám placení poplatku odpustit. „Mohlo by se jednat například o starobní důchodce bydlící v domově pro seniory, osoby pobývající v ústavech sociální péče, děti umístěné v dětských domovech,“ navrhuje náměstek Joch.

Napsala Jitka Welzlová, tisková mluvčí Magistrátu ČB

Štítky Komunální odpad, zvýšení poplatku, České Budějovice, Miroslav Joch, poplatek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město zvažuje zvýšení poplatku za odpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.