Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Májské školy jsou konečně bez azbestu

Dočista do čista by měly být vysáté, vyvětrané a azbestu konečně zbavené prostory májských škol. Po ukončení sanačních prací si objekty od firmy SITA CZ převzali zástupci města. Podle opakovaných kontrolních měření byla respirabilní azbestová a minerální vlákna ze všech tří škol Máj I, Máj II a Waldorfská opravdu odstraněna a nic už nebrání návratu dětí a učitelů do škol.

Do svých tříd by se děti měly vrátit po jarních prázdninách v pondělí 19. března. Než se tak stane, čeká na učitele a pracovníky škol značně hektické období, ve kterém budou muset uvést vše do původního stavu – výukové pomůcky, výzdoba tříd a další předměty, které jsou uskladněny v pytlích, kam byly vloženy po dekontaminaci. Nemálo práce čeká také na pracovníky kuchyně a jídelny.

Děti se tak už budou moci vrátit nejen do svých lavic, ale i do běžného školního režimu včetně pobytu v školní družině a možnosti navštěvovat zájmové kroužky. Vyhlídka na návrat k režimu „před azbestem“ těší zejména rodiče, kteří už nebudou muset řešit složitější logistiku dopravy dětí do náhradních škol a na zájmové aktivity.

Jedna složitá část celé kauzy se tedy snad blíží k dobrému konci. Další část, relevantní a konkrétní prokázání viníka a hlavně vyřešení úhrady 20 milionů, které sanace azbestu a související práce „spolykaly“, na své vyřešení a aspoň nějaký konec teprve čeká.

Město se chce pokusit o mimosoudní dohodu, protože expertiza firmy Foster Bohemia viníka jednoznačně nedefinovala a dodavatelská firma OHL ŽS i subdodavatelská MAPOZ Zliv závěry expertizy odmítly. Větší vyjasnění případu je očekáváno od výsledků šetření Policie ČR, ke které zástupci sdružení rodičů májských škol podali trestní oznámení.

Výsledky vyšetřování mohou mít významný vliv i na to, kdo bude realizovat druhou etapu rekonstrukce, při které budou opět odstraňovány boletické panely, ve kterých je azbest.

Štítky azbest, jarní prázdniny, Policie České republiky, OHL ŽS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Májské školy jsou konečně bez azbestu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.