Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Magistrát zakázal protest, který prý mohl ohrozit Romy, právem

Nejvyšší správní soud v Brně v minulých dnech zamítl kasační stížnost svolavatele zakázaného shromáždění, které se mělo v Českých Budějovicích uskutečnit 14. září minulého roku.

Podle magistrátu existovalo značné riziko, že se akce prezentovaná jako protest proti kriminalitě a za práva slušných občanů obrátí proti Romům.

Žalobu svolavatele zamítl Krajský soud v Českých Budějovicích, jehož postoj nyní potvrdil i Nejvyšší správní soud. „Spor se možná ještě přesune k Ústavnímu soudu,“ naznačil na svém blogu právní aktivista Tomáš Pecina.

Magistrát podle něj akci zakázal zejména kvůli osobě svolavatele Pavla Matějného, kterého policie považovala za extremistu. „Pokud soudy skutečně přiznají obcím pravomoc zakazovat shromáždění jen kvůli jménu svolavatele, je to posun od demokratického pojetí lidských práv k totalitnímu modelu,“ dodal Pecina.

Krajně pravicové uskupení Čeští lvi ji na svém webu dosud prezentuje jako součást Czech Lion Tour, série průvodů na různých místech v České republice. Matějný figuroval jako organizátor také na některých dalších místech.

V žalobě proti zákazu se Pavel Matějný dovolával rovnosti občanů před zákonem. Státní orgány podle něj nesmí omezovat politická práva lidí jen kvůli jejich názorům.

Českobudějovický magistrát ve vyjádření k žalobě uvedl, že akci nezakázal pro ‚kádrovou charakteristiku svolavatele‘, ale po vyhodnocení všech dostupných informací. Matějnému také úřad navrhl změnu trasy, aby se pochod vyhnul sídlišti Máj, on ale nabídku nevyslyšel.

Podle krajského soudu magistrát nechyboval. Shromáždil dostatečné podklady, které naznačují skutečný účel akce. „Tyto podklady byly zhodnoceny, skutková zjištění mají ve spise oporu a je jimi prokázáno, že shromáždění směřuje k výzvě k ohrožení práv romské menšiny, přichází v úvahu výzva k použití násilí a jinému porušování právního pořádku České republiky,“ stálo v rozsudku.

Nejvyšší správní soud zatím plné znění svého verdiktu nezveřejnil, na jeho zpracování má měsíční lhůtu.

Zdroj: ČTK

Štítky protest, demonstrace, Czech Lion Tour, Pavel Matějný, zákaz, magistrát, Nejvyšší správní soud České republiky, právo, Brno, České Budějovice, Tomáš Pecina, Ústavní soud České republiky, Česko, Krajský soud v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Magistrát zakázal protest, který prý mohl ohrozit Romy, právem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.