Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Louky ve vojenských újezdech by mohli udržovat zubři

Na loukách a v bezlesí na stovkách nevyužívaných hektarů ve vojenských újezdech by se mohli pást zubři a exmoorští poníci. Náklady na údržbu rozsáhlých ploch by tak výrazně klesly. Projekt na takovou údržbu vychází z metod, které používají například v Nizozemsku.

Zubři a exmoorští poníci jsou podle Miloslava Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích vhodným typem zvířat pro tuto činnost.

„Bez zásahu člověka se udržují ve výborné kondici i v zimních měsících. Navíc tyto zvířata jsou velmi rezistentní proti veškerým infekcím a nepotřebují veterinární dohled,“ řekl.

Části prostorů ve vojenských újezdech, které nyní armáda tolik nevyužívá, by prý byly vhodnou lokalitou pro tento projekt. Vědec uvedl, že se už o této variantě jedná se zástupci generálního štábu.

„Ve vojenských újezdech jsou stovky hektarů luk a bezlesí. Nyní je musí udržovat lidé nebo technika. Naše varianta je mnohem levnější, šetrnější k přírodě a také přirozenější,“ uvedl Miloslav Jirků.

Zubři a poníci by se pohybovali ve vybraných lokalitách. Byly by oddělené od ostatních ploch elektrickým ohradníkem, který zemědělci využívají na pastvinách pro krávy, býky nebo koně. Jirků tvrdí, že by zubři ani poníci mimo vymezené území neutíkali.

„Louky a bezlesí je pro ně ideální prostředí. Do lesů nebo na zemědělská pole by se nepřesouvali, nic by je tam nelákalo,“ dodal.

Projekt by se podle něj netýkal jen vojenských újezdů. Další vhodné plochy vlastní kraje. „Ty chceme v budoucnosti oslovit. Jakmile nám dá někdo k dispozici vyhovující louky nebo pastviny, bude pak už jen otázkou pár měsíců, než celý projekt spustíme,“ zmínil Miloslav Jirků.

Zubři v minulosti patřili mezi původní zvířata na území dnešní České republiky. Ale člověk je kvůli chutnému masu, cenné kůži a trofejím vyhubil.

„Výskyt posledních zubrů lidé zaznamenali ve 14. století na Olomoucku,“ řekl Jirků. Teď žije uměle vysazené stádo zubrů evropských v oboře Židlov v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku.

Zdroj: ČTK
Foto: Henryk Kotowski, Wikipedia

Štítky zubr evropský, údržba vojenských luk, vědci, České Budějovice, vojenský újezd, projekt, poník, louka, Miloslav Jirků, Biologické centrum AV ČR, Nizozemsko, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Louky ve vojenských újezdech by mohli udržovat zubři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.