Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Letos bylo ukradeno už 60 bicyklů. Chybí kolostavy

S nástupem pěkného počasí přišel i čas cyklistů. Kolo je zřejmě nejrychlejší dopravní prostředek, co se dopravy po centru Budějc týká. Ne vždy ale město vychází cyklistům vstříc. Jak střepy kam se podíváte, tak i nedostatek kolostavů k zaparkování bicyklu trápí nejednoho kolaře.

Před několika dny přišel Budějcké Drbně e-mail od jedné z našich čtenářek. Stěžovala si na zrušení kolostavu před poliklinikou Medipont. Cyklisté si tak nemají kam přivázat svá kola a zabránit krádežím, které jsou v Budějcích stále častější.

„Počty krádeží jízdních kol se v poslední době, v souvislosti s oteplením, navýšily. Jedná se především o jízdní kola, která zloději kradou přímo v ulicích. Policisté kromě toho doporučují, aby lidé nešetřili při nákupu zabezpečovacích zařízení a kupovali co nejkvalitnější zámky na kola, aby zlodějům co nejvíce znemožnili kolo ukrást,“ radí Štěpánka Uhlířová, tisková mluvčí policie.

Problém ovšem nastává, když kolo není kam zámkem ukotvit. Na řadu pak přichází dopravní značky, kterých je ve městě skoro víc než parkovacích míst, zábradlí a jiná pomocná zařízení. „Potřebovala bych poradit, kde máme my cyklisté-pacienti nechávat před poliklinikou zaparkovaná kola. Policisté, magistrát i mnozí jiní, kteří se vozí v autech, připustili fakt, že se zde v Českých Budějovicích hromadně kradou kola a celkem se s tím nedá nic dělat. A jediné moudro, které dali k dobru, bylo připoutat kolo k něčemu pevnému,“ stěžuje si čtenářka.

Se svým problémem oslovila Drbnička přímo Medipont, tam jí ale odkázali na magistrát města. Je to však začarovaný kruh. „Se stejným dotazem se obrátili pracovníci odboru správy veřejných statků na manažera Medipontu. Na otázku, proč byly z jejich pozemku kolostavy odstraněny, bylo sděleno, že nemohou odpovídat za krádeže kol. Podle výkladu právníka ale v žádném případě neodpovídají za kola v kolostavech před objektem (stejně jako město před plovárnou, radnicí a podobně). Bude tedy nutné vyvolat další jednání s vlastníkem pozemku, firmou Medipont, aby vše vrátil do původního stavu. Městu v tomto místě totiž patří pouze chodník, na který se kolostav nevejde,“ uvedl náměstek primátora Kamil Calta.

Cyklistům, a nejen před poliklinikou, tak zatím nezbývá, než najít vhodné místo pro zaparkování kola, na které popřípadě uvidí. Nejlépe někam, kde jsou kamerové systémy. Těmto místům se zloději raději vyhnou. Policie také radí zamykat kola, byť jen na pár okamžiků. Jen několik minut totiž může rozhodnout o tom, zda domů půjdete pěšky či odjedete spokojeně na svém kole.

Od začátku roku bylo na území města odcizeno přes 60 bicyklů. Nezřídka kdy se jednalo o dražší prostředky. Mezi posledními případy řešili policisté z obvodního oddělení Čtyři Dvory krádež kola za 17 tisíc korun.

Štítky kolostavy, cyklisté, krádež kol, jízdní kolo, cyklista, České Budějovice, krádež, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letos bylo ukradeno už 60 bicyklů. Chybí kolostavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.