Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Legionellu zjistili hygienici už i v Týně nad Vltavou

Hygienici zjistili bakterii Legionella pneumophila v systému výroby a distribuce teplé vody Vltavotýnské teplárenské v Týně nad Vltavou. Po výskytu stejné bakterie ve výměníkové stanici v českobudějovické Plzeňské ulici je to v krátké době již druhý případ.

Výskyt překračující doporučenou hodnotu zjistili hygienici v systému distribuce teplé vody z výměníku EGC 2 v prostoru vltavotýnské Komenského ulice. „V pondělí dopoledne jsme předali výrobci teplé vody, Vltavotýnské teplárenské, a. s., protokoly o kontrolním zjištění a výsledky analýz,“ uvedl ředitel Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Zdeněk Velikovský.

„Z výsledků analýz odebraných vzorků, které jsme obdrželi od Zdravotního ústavu (SZÚ) se sídlem v Ústí nad Labem, Zkušební laboratoř Plzeň, Pracoviště 3 – České Budějovice, lze důvodně předpokládat, že bakterií Legionella pneumophila jsou kolonizovány rozvody teplé vody napojené na výměník EGC2 včetně jednotlivých odboček a zařizovacích předmětů v zásobovaných bytech, tedy i vodovodních a sprchových baterií. Přítomnost bakterie v systému studené vody zjištěna nebyla,“ vysvětlil Velikovský.

„Vzhledem k tomu, že jsou na výměníkovou stanici napojeny objekty s různými vlastníky, využíváme tuto možnost a doporučujeme odběratelům i přesto, že stávající situace nedosahuje vysoké míry rizika, aby postupovali dle instrukcí SZÚ zveřejněných na webových stránkách KHS Jihočeského kraje www.khscb.cz,“ radí Zdeněk Velikovský.

KHS vydala rozhodnutí o určení nápravných opatření, jímž ukládá výrobci neprodleně zajistit jednak opatření k zajištění nápravy, ale také povinnost dostatečně informovat všechny právnické i fyzické osoby, napojené na systém výroby a distribuce teplé vody, o omezeních a nebezpečích plynoucích z nápravných opatření. Rozhodnutí bylo společnosti Vltavotýnská Teplárenská, a.s. doručeno zároveň s výsledky analýz, tedy v pondělí.

Mezi nápravná opatření vedoucí k redukci legionel ve vodě patří například termická a chemická dezinfekce. Lidé mohou některá opatření provést sami, například odpustit po dobu několika minut teplou vodu, až poteče co nejteplejší, optimálně 55°C, a tu pak dále používat a vyčistit si sítka a perlátory ve vodovodních a sprchových bateriích některým z dezinfekčních prostředků na bázi chloru.

Legionella, kterou před několika dny likvidovali i v rozvodech teplé vody v Českých Budějovicích, může způsobit závažnou formu zápalu plic, takzvanou legionářskou nemoc. Méně závažný průběh mívá další onemocnění způsobené legionellou, a to pontiatická horečka, která napadá horní dýchací cesty.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax
Foto: CDC Public Health Image Library

Štítky teplá voda, bakterie, Týn nad Vltavou, Krajská hygienická stanice, analýza, Jihočeský kraj, České Budějovice, Plzeň, Ústí nad Labem, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legionellu zjistili hygienici už i v Týně nad Vltavou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.