Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Lavičky z města mizí kvůli nepřizpůsobivým

Budějčáci, pokud jste si za posledních pár dní všimli, že se po městě ztrácí lavičky, tak se nemýlíte. Jedna z čtenářek Budějcké Drbně nedávno napsala, že zmizely konkrétně lavičky před Metropolem a starší občané si tak nemají kam sednout.

Tisková mluvčí města Jitka Welzlová s odkazem na odbor správy veřejných statků uvedla, že se lavičky na veřejných prostranstvích odstraňují kvůli nesčetným žádostem obyvatel.

„Tito obyvatelé si stěžují na to, že lavičky pravidelně obsazují nepřizpůsobiví lidé, kteří ruší klid a znečisťují okolí jejich domů,“ řekla Welzlová.

Lavičky před DK Metropol prý již byly v dezolátním stavu, a proto došlo v minulých dnech k jejich demontáži a odvozu do opravy.

„Poté budou opět umístěny na původní místo,“ doplnila nedávno Welzlová. V pátek se ale Budějcká Drbna sama přesvědčila, že už jsou zpátky na svém místě.

Štítky lavičky, nepřizpůsobiví občané, České Budějovice, Drbna.cz, Dům kultury Metropol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlasta Řeháková

Omlouvám se , ale koukám, že boj o lavičky se zvrhl v dohadování o mozaiku uvnitř staré kašny.Dejte si rande někde na lavičce a tam si to vyříkejte.

Sobota, 26. dubna 2014, 22:35Odpovědět

Badaxe Kocour

Mozaika byla uvnitř té mísy, to se dřív celkem běžně používalo, byly to malé asi 1x1 cm skleněné destičky, které se používaly třeba do koupelen ale i jako pokrytí stěn. Zde byly myslím modré asi aby to působilo jako čistší voda. byly tam nejspíš aby se to snáz udržovalo když se to čistilo. Ony by se hodily obecně kolem cest a cestiček i třeba v některých ulicích kde je méně provozu a lidi by si občas rádi sedli a jen zevlovali :-) třeba i tam kde je u obchoďáku dost místa a ne každému se chce pobíhat se zbytkem rodiny po nákupech :-) míst by se našlo spousta.

Sobota, 26. dubna 2014, 00:18Odpovědět

M. K.

Tak to bude asi ona tedy. No kdyby se opravila, na mě nějak působí pořád víc historicky a umělecky než ta novodobá, co znázorňuje nevím a mozaiku tam nevidím :-). Tak to děkuji za snahu s vyhledáváním. Když už jsme u těch laviček, ony by se šikovaly trochu i podél cyklistické stezky u řeky, myslím, že tam by byly teprve využité!

Pátek, 25. dubna 2014, 15:54Odpovědět

Badaxe Kocour

Tak bohužel se to otevírá na celou sbírku fotek Lannovky, samotná kašna je předposlední a zde by měla být přímo ona http://www.fotohistorie.cz/FullFoto.aspx?photoID=24214 jinak i ty další fotky jsou zajímavé a je z nich vidět že kašna tam před válkou nebyla. Pokud jde o styl, nebyl to ten komunisticko-nacistiský styl (oba režimi si byly v umění velmi podobné) zobrazující statného hutníka, nebo ženu v šátku, jen prostě styl let 50´ který se u nás objevil na řadě míst právě v drobnějších věcech. Už si nepamatuju co měla soška nahoře znázorňovat, bohužel.

Pátek, 25. dubna 2014, 05:16Odpovědět

Badaxe Kocour

To že uhýbat před zlem je chyba je jasné a v tomto případě je zlem ten kdo něco ničí, tam se rozhodně shodneme. Zkusil jsem kašnu najít na fotkách, což tedy vůbec nebylo snadné :-) ale je zde: http://www.fotohistorie.cz/Jihocesky/Ceske_Budejovice/Ceske_Budejovice/Ceske_Budejovice_-_Lannov/Default.aspx

Pátek, 25. dubna 2014, 05:11Odpovědět

M. K.

A v podstatě podstatou článků zde týkajících se laviček je bohužel především to, že kvůli nepřizpůsobivým, jak je ted musíme nazývat, abychom nebyli rasisti to zase odnesou obyčejní lidé tím, že je prostě dají pryč. Takhle se to řeší v ČR obecně, a to je ten průšvih.

Čtvrtek, 24. dubna 2014, 20:32Odpovědět

M. K.

Tak já si tu "kašničku" tedy rozhodně nepamatuju tak do detailu jako vy, ale mám pořád dojem, že myslím něco jiného, alespoň mi to tak utkvělo v paměti. Že to byla normální zřejmě betonová nebo jaká kašnička - spodek ve tvaru mísy či oválu a pak to malé sousoší, žádnou mozaiku atd si tam opravdu nevybavuji a myslím, že tam nebyla, ale člověk má taky v paměti leccos zkresleného. Ale vzhledem k tomu, že jsem bydlela za rohem, chodila jsem tudy opravdu pořád a mozaiku si opravdu nepamatuju a na pomníky a stavby tohoto typu a komunistického stylu jsem tedy fakt alergická, myslím, že bych si to zapmatovala. Možná, že to bylo ještě něco dřívějšího před tím, co popisujete, nebo si to opravdu pamatuji nějak víc líbivě. Nicméně kašna asi není to zásadní, co nás Budějčáky trápí. Ono když se člověk podívá na staré obrázky ČB, zjistií, že například na náměstí byly kolem kašny osázené stromy, a mělo to asi přece jen své odůvodnění. Myslím, že celkově estetika a zdobnost Budějc je opravdu velmi ubohá a šlo by to lépe.

Čtvrtek, 24. dubna 2014, 20:30Odpovědět

Badaxe Kocour

To dole a nahoře máme stejně, obecně mám dole vždy blíž k centru a nahoře dál, takže ta kašna (spíš asi fontánka) na Lannovce byla stejná jako ta na Mariánském, možná se lišila třeba výzdoba ale možná ani to ne. Byla to velká mísa na podstavci (průměr asi 2m) která měla uvnitř mozaiku ze skleněných kostiček, uprostřed byl sloupek a na něm byly jakési propletené věci, snad rákosí(?)na sloupku pak byla další miska o průměru o hodně menším, snad metr, do ní tekla voda a z ní přes okraj do spodní velké mísy (cikáni se tam ráchali i tenkrát, jen jich holt bylo míň) sloupek mohl mít tak 180 - 200 cm, úplně nahoře pak bylo cosi jako sousoší myslím že figury byly dvě (ale nesázel bych se :-) ) celé to bylo tvořeno betonovou stavbou na kterou byly osazeny keramické části, ta spodní mísa měla poměrně široký oblý okraj, spodní část měla na povrchu vypouklé pruhy od kraje ke středu (snad to mělo připomínat lasturu, nevím) . Keramika na povrchu byla pod špínou béžová, ta mozaika uvnitř myslím světle modrá. Druhá kašna (ta na Mariánském) byla myslím stejná, možná se lišila socha na vrchu. Celé to bylo ve stylu padesátých let (trochu jako v SSSR) podobně jako řada desek na domech (nad vchody) z té doby. Nicméně i když to nebyl žádný vrchol umění, do města to zapadalo docela solidně a je škoda že to zmizelo. Ostatně kašna stála o kousek blíž k Vatíku, než dnešní brouzdaliště. Pokud se pamatuju správně nebyla na prostředku ulice, ale spíš blíž k té straně co je Vatikán, ona původně ta druhá strana byla silnice, takže ve středu asi ani stát nemohla.

Čtvrtek, 24. dubna 2014, 18:02Odpovědět

M. K.

NO kašna dole na Lannovce, tedy myslím tím směrem k poště, neb, každý má jak jsem zjistila dole a nahoře jinde, tak ta sice nevím v jakém že to byla stylu, ale byla tam soška, kašna, chrlič vody a byla opravdu v podobném duchu jako na náměstí a rozhodně kdyby ji opravili, byla by hezčí. Mně naopak vkusná moderna vůbec nevadí, ale ta skleněná i když není úplně strašná, se mi nelíbí víc, než kdyby opravili to původní. Já mám spíše obavy, že to skončí nějakému významnějšímu představiteli někde u domečku na zahrádce, ale třeba se mýlím. Světla se možná takhle nezdají, ale když půjdete po té Lannovce, tak to opravdu působí jako kovové kříže zcela bez vkusu a upozornil mne na toto návštěvník z cizího města,já sama jsem si toho původně také nevšimla. Dlažba to je kapitola sama pro sebe, jak zde píšou jiní, v nízkých botech, ženy, muži kdokoliv cítí každý kamínek a v podpatcích, to už je vůbec neschůdné. No a co tam dát, přece jinou hladkou dlažbu, vždyť je takových jiných druhů, nebo i ten obyčejný asfalt by snad na chození byl lepší. Co se týče těchto věcí, mělo by se město opravdu nad tím zamyslet, protože je to opravdu dost tristní a myslím, že za ostatními městy značně pokulháváme. Hlavně že se staví stále nové paneláky nastrkané do míst, kam už se vůbec nevejdou viz. luxusní paneláček za Perlou u Družby a pod. s nájmy pro boháče, kteří si už za tu cenu raději postaví domeček. A tak je pak spousta bytů vlastně volných :-).

Čtvrtek, 24. dubna 2014, 09:58Odpovědět

Badaxe Kocour

Kašny na Lannovce rozhodně nebyly ve stylu té na náměstí, pokud mohu z fotek a své paměti soudit, bylo to spíš pozdní "bolševické baroko" :-) Pokud se pamatuji tak ta která kdysi v době nepamětné snad stála na konci u nádraží byla pak přemístěna někdy v letech šedesátých na Mariánské ale tam už pokud vím také není. Ta na dole Lannovce asi skončila někde na smetišti, bohužel. Ale pokud se pamatuju tak to byla betonová stavba, která byla obložena keramikou s nějakými motivy a možná bylo zbytečné ji nedat třeba někam jinam. Myslím ale, že část keramiky opadala (asi mrazem) a obnažila se spodní část mísy, takže možná to ani přendat nešlo, nevím. Mně třeba ta skleněná nádhera zase tak hrozná nepřijde, byť mne také moderní řešení do staré zástavby obvykle nenadchnou. To jak jsou umístěny lavičky je pravda, ale podobně je to i jinde. Asi firma která je osazuje to má tak jednodušší :-( vykope jednu díru a zabetonuje hned dvě lavičky. S tou dlažbou je to pravda, v létě to není žádný zázrak a to jako muž nenosím podpatky, ale skrz tenké podrážky je to docela cítit, maminky s kočárky docela lituju, drkotat po tom je asi dost hrůza. Jenže co tam dát? Je škoda že některé drobnější věci takhle mizí, i když můžeme doufat, že neskončili nenávratně, nakonec řada věcí se vrátila, třeba Lannova socha do Sadů, nebo sousoší na Mariánské, byť to stojí jinde než původně :-)

Středa, 23. dubna 2014, 15:19Odpovědět

M. K.

Inu s lavičkami a nejen s těmi je to v Budějovicích opravdu prazvláštní. Na lavičku si vesměs každý chce sednout a odpočinout si, mít chvíli klidu, samoty a stínu. Ne však tak v ČB. Lavičky jsou snad ve většině případů sestaveny po několika nalepených na sebe, v lepším případě zády k sobě, také alespoň hned dva ks najednou vedle sebe i zády k sobě. Tím se vlastně vždy drtivá většina ostatních laviček, na kterých nesedí ostatní lidé z důvodu, že se nechtějí na prvního odchytivšího celý prázdný komplex laviček jako první lepit, stává nepoužitelnými. Nikdo nemá asi chut sedět a lízat zmrzlinu, jíst pikador nebo jen pozorovat dění kolem sebe a být přitom nalepený hned vedle dalších sedících lidí vedle něho zprava i z leva natož se ho jako na náměstí pokud jen trochu zakloní hlavy dotýkat a bouchat do hlavy. Tuto logiku, snad kromě toho, že je mají v takovéto skrumáži lépe přikurtované k sobě a je to více bezpracné naprosto nechápu a rozhodně neslouží lidem. Naopak vyzývá právě k tomu, nač si lidé stěžují, že pokud se udělá vedle sebe několi laviček napojených na sebe,tak jako např. v parku, že si tam sedají nepřizpůsobiví, bezdomovci, mladí kouřiči cigárek a podobně a jen dělají nepořádek. A obyčejný unavený člověk, si tam nikdy nesedne, protože si tam vůbec sednout netroufne. A to, že by měly být lavičky např. pod stromem ve stínu, tak to už obzvlášt na náměstí či Lannovce vůbec nehrozí. Mně by například zajímalo i to, kam se poděly staré původní kašny ve stylu té velké na náměstí, které byly právě umístěny na začátku i konci Lannovky a kam umístili tu úchvatnou novodobou skleněnou nádheru sloužící jen ke koupeli romům. O dlažbě v parku, na které se nedá chodit pohodlně v žádném typu obuvi, jak je nepravidelně tvarovaná a úzká nemluvě a o světlech z plechu na Lannovce, které z dálky připomínají kříže na hřbitově už vůbec nemluvě. To když si vzpomenu na kauzu světel na náměstí v Olomouci, tak se musím opravdu jen smát. A skruže na náměstí nahrazující květníky na květiny, to je další ostuda Budějovic. Nechci vše kritizovat, ale opravdu myslím, že tohle jsou ne dobře udělané věci, které by mohly být opravdu daleko lepší.

Úterý, 22. dubna 2014, 21:26Odpovědět

Badaxe Kocour

Na to není jednoduchá odpověď, jednou z věcí je nebýt lhostejný a vyžadovat od policie (státní i městské) aby konala, když se jim nechce, obvykle hodně pomáhá, požádat o jméno a číslo nadřízeného, případně pohrozit stížností na inspekci (inspekce bezpečnostních sborů), mně se to dost osvědčilo. Ochota konat se výrazně zvýšila. No samozřejmě z dlouhodobého hlediska je to změna legislativy, což znamená změna politiků jak na straně města, tak státu. To je (především u státu) běh na delší trať, ale pokud se na to vykašleme, budeme se za chvíli bát vyjít na ulici, protože nás někdo přepadne a buď nám ublíží, nebo my ublížíme v sebeobraně jemu a budeme souzeni za "nepřiměřenou sebeobranu", což je evidentně nesmysl, pokud se bráním, pak to nemůže být nepřiměřené a útočník mne neměl napadnout, neskončil by pak špatně. Sebeobrana je prostě snaha zachránit si život a nelze čekat že ten kdo je napaden, bude zvažovat jestli útočníka praštit nebo ne, aby mu snad nezpůsobil bebí a nebo újmu na jeho křehké psychice. Začít musíme každý u sebe, pokud vidím šmejda jak ničí cizí majetek (jedno zda městský nebo soukromý) pak je tu policie (číslo 112 stačí) a to nejmenší je, že ji zavolám. Pokud se otočím a dělám že nic nevidím, pak jsem de facto spoluviník.

Pondělí, 21. dubna 2014, 20:07Odpovědět

Vlasta Řeháková

Hezky jste to napsal,klidně bych to podepsala. Ale co s tím?

Pondělí, 21. dubna 2014, 15:54Odpovědět

Badaxe Kocour

Ano, neberu si servítky, nějak k tomu nevidím důvod, bohužel. A hlavně si pamatuju jak počátkem 90´let se při tom kdy byla zřizována v celém státě městská policie, tak se tvrdilo že jsou zde především zřízeni k tomu aby zajišťovali pořádek a pomáhali tak v činnosti státní policii. To že měli dělat jen službu v rámci obce, jejich okruh činnosti byl omezen, bylo důvodem že k nim lze vzít i lidi kteří k normální policii nemohou, třeba z důvodů vzdělání. Jenže velmi brzo se tahle místní policie stala jen městským výdělečným podnikem, který se "živí" výběrem pokut za parkování. To je samozřejmě zcela špatně a "měšťáci" tak dělají něco co si má zajistit Jihočeská parkovací, nebo ten kdo má parkovací místa pronajatá. Městská policie by se měla zaměřit právě na to aby ve městě bylo bezpečno, aby nikdo nepoškozoval majetek města nebo občanů (tedy i těch laviček) a ne na to že se snaží vybrat co nejvíc pokut za parkování. A za nasazení (tedy určení úkolů) "měšťáků" zodpovídá vedení města, tedy i Thoma a jeho spolek. To by ovšem místo nesmyslů jako lodní doprava, letiště a podobně kam cpou peníze města (bez šance na návratnost) museli dělat tu opravdovou práci, která na rozdíl od nesmyslných velikášských projektů není moc vidět, ale ve skutečnosti je pro město mnohem potřebnější. Ono nebýt blbin typu "parníček" kdy se za městské prachy řešilo splavnění řeky (patří to povodí, ne městu), mohlo se třeba udělat kus silnic, nebo chodníků, nebo se mohli ti měšťáci místo výběru pokut poslat do ulic hlídat "nepřizpůsobivé" jakékoli barvy nebo věku. A k tomu že "to nejde, neb není zákon" bych řekl jen to, že kdo chce, hledá způsob, kdo nechce hledá papír.

Pondělí, 21. dubna 2014, 03:51Odpovědět

Vlasta Řeháková

Tak komentář Badaxe Kocoura je troch drsný,ale v podstatě s ním souhlasím.Na co máme městskou policii, snad aby chodila po městě a dohlížela na pořádek.Není ale vůbec vidět. A na Lidické tř. ,na zastávce u nemocnice je to jak, také kvůli nepřizpůsobivým?A že by byly lavičky odstraňovány na žádost občanů? To mi přijde také jako výmluva.Tady v Budějicích se pro obyčejné lidi dělá opravdu málo. Podívejte se do jiných krajů.

Neděle, 20. dubna 2014, 22:02Odpovědět

Badaxe Kocour

Docela zajímavé, radnice vypráví že jsou problémy s nepřizpůsobivými, ale loni když už se lidi naštvali tak tvrdila že jsou to vlastně andělé které jen neumíme správně pochopit. No a tady si prostě potřebovali sehnat dříví na táborák, jak je jejich kočovnickým zvykem (parkety asi došly) a hned jsou s nimi problémy. Copak na to ten slovenský přivandrovalec Thoma? Kecal kraviny loni, nebo je žvaní letos? A jakpak že máme policii městskou, která když se zřizovala měla právě dohlížet na pořádek a nějak nikoho nechytí jak lavičku ničí (ostatně zlomit třeba tu fošnu chce sakra sílu, pokud to vůbec ručně jde). Možná by taková nepřizpůsobivá ventra mohla někde zdarma pár hodin makat, aby si odpracovala co zničila. Co kdyby jim zelení postavili kolo a tam by ta svoloč mohla běhat a dělat elektřinu, zelení by měli čárku že vyrábí elektřinu bez spalin, trest by měl smysl a klidně bych to vylepšil že občan si za drobnou úplatu může půjčit bič a pomoci k rychlejšímu pohybu. Nakonec by se třeba ti šmejdi přizpůsobili nové situaci a odstěhovali se tam odkud (stejně jako Thoma) přitáhli. Pochybuju že by toho někdo (snad krom aktivistů žijících z našich peněz) litoval.

Sobota, 19. dubna 2014, 16:52Odpovědět

Lavičky z města mizí kvůli nepřizpůsobivým  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.