Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kůrovcového dřeva padla na Šumavě polovina než předloni

Národní park Šumava vloni vytěžil 23 tisíc kubických metrů kůrovcem napadeného dřeva. Je to o polovinu méně než v roce 2013. V uplynulých dvanácti měsících navíc při plánovaných těžbách padlo 86 tisíc kubíků stromů v převážně mladých uměle založených porostech.

Těžba v porostech ve stáří 40 až 60 let má podle náměstka Národního parku Šumava Jana Kozla smysl především proto, že prostory jsou tam velmi hustě zalesněné.

„To může znamenat v budoucnu řadu problémů. Takové porosty jsou méně stabilní a hůře odolávají povětrnostním vlivům i kůrovci. Stromy navíc nemají prostor pro zvětšování svých korun. Právě velká a hluboká koruna znamená vyšší odolnost proti větru, sněhu, ale také kůrovci,“ uvedl Kozel.

Šumavský park se delší dobu pokouší o rozbití smrkové monokultury. Proto se snaží v lese zanechávat především buky nebo jedle. Okolo nich proto dřevorubci porazí smrky, aby tím vzniknul prostor pro vzácnější stromy.

Pro těžbu park využívá různou techniku. Na některých místech poráží stromy dřevorubci s pilou, jinde zase třeba pracují harvestory.

„Bez harvestorů se neobejdeme, protože je potřeba zasahovat v mnoha mladých porostech. Využíváme je tedy tam, kde to je s ohledem na terénní a stanovištní podmínky vhodné. Výbornou vlastností je jejich rychlost a návštěvníci ani živočichové tak nejsou obtěžováni hlukem příliš dlouho,“ dodal náměstek Národní parku Šumava.

Šumavský národní park plánuje zásahy v mladých porostech i na letošní rok. Úmyslná těžba se bude týkat lesů do stáří 80 let. Národní park chce letos celkem porazit 110 tisíc kubických metrů dřeva.

Zdroj: ČTK

Štítky Národní park Šumava, kůrovcové dřevo, kácení, dřevo, kůrovci, Šumava, strom, těžba, Jan Kozel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kůrovcového dřeva padla na Šumavě polovina než předloni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.