Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Král železný a zlatý bude mít sochu Na Sadech

Socha zakladatele Českých Budějovic Přemysla Otakara II. bude stát v parku Na Sadech. Rozhodli o tom radní města. Její odhalení 28. října má být jedním z vrcholů oslav 750 let od založení města.

Ještě minulý týden nebylo jasné, kde bude stát. Dílo v nadživotní velikosti přijalo bývalé vedení radnice v roce 2013 jako dar od sochaře Františka Postla. Umělec ji teď vytváří ze žulového bloku v ateliéru.

Dar od místního sochaře v minulosti vyvolal diskuse jak kvůli ztvárnění sochy, tak materiálu, z něhož má být vytesána. Kontroverzním bylo umístění sochy. Situaci měla vyřešit takzvaná umisťovací komise hlavního architekta, která však svoji činnost ukončila před volbami a pro sochu nenašla žádné vhodné místo.

„Socha bude stát v parku Na Sadech u Kněžské ulice, na druhém konci oválu, proti bronzovému pomníku průmyslníka Vojtěcha Lanny," uvádí primátor. „Ještě není dokončena, ale máme příslib, že v letních měsících by měla být hotová," dodává.

Po verdiktu rady se k umístění sochy vyjádří ještě památkáři a odbor životního prostředí. Bude se zjišťovat, zda se na místo dostane potřebná technika pro instalaci díla. Zapotřebí bude přeložit osvětlení a sloup vedení dopravního podniku a vybudovat mohutné základy.

Postlův král železný a zlatý má gotickou, mírně prohnutou esovitou siluetu. Je zahalen do dlouhé drátěné košile a přes rameno mu k zemi splývá mohutný plášť. Pod ním se skrývá meč, o nějž se opírá, v pravé ruce drží zakládací listinu města.

Oslavy 750 let založení Budějc začaly před dvěma týdny multimediální show, kterou sledovali desetitisíce lidí v centru města a na internetu. Následovalo zahájení výstavy pohřebních insignií zakladatele města Přemysla Otakara II. v radniční galerii, které si prohlédlo 15 tisíc lidí.

Zdroj: ČTK

Štítky socha, Přemysl Otakar II., park, král železný a zlatý, bronz, Na Sadech, České Budějovice, František Postl, slavnost, Vojtěch Lanna mladší

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Po pravdě, sochu tady měl mít zakladatel města už dávno, rozhodně dřívm než třeba Žižka, který krom dluhu neměl s městem nic společného. A to že socha vypadá jako člověk (a ne jako zlomená kliková hřídel) je jen dobře. Snad stavitele napadne ho postavit tak aby nestál obličejem k Lannovi (to by pak bylo jako by chvátal do fronty :-) ) Ostatně kdysi stála před radnicí socha Dr. Antonína Zátky, kde ta vlastně skončila? Lidí kteří měli o město zásluhu bylo jistě více a jejich sochy by město jistě udělali hezším a zajímavějším. Panu Postlovi patří dík za jeho dar.

Pátek, 27. března 2015, 15:03Odpovědět

Král železný a zlatý bude mít sochu Na Sadech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.