Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Krajská radní z KSČM? My s tím nesouhlasíme!

Na popud studentů třeboňského gymnázia se v sobotu 17. listopadu, tedy v den připomínající pád komunismu, sešlo na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. několik stovek lidí, aby tady vyjádřili svůj nesouhlas s jmenováním Vítězslavy Baborové z KSČM do funkce krajské radní pro školství a kulturu.

Shromáždění otevřel svým proslovem jeden z iniciátorů akce, Dominik Hořejší z Gymnázia v Třeboni. Poté následovala symbolická minuta ticha pro všechny oběti komunistického režimu.

K podpoře se následně přidali zástupci několika gymnázií, například Biskupského a Jírovcova v Českých Budějovicích či gymnázia ze Soběslavi a také dalších škol.

Organizátoři na úvod uvedli, že výsledky voleb respektují a toto shromáždění nemá za účel je nijak zpochybňovat. Naproti tomu silně nesouhlasí s uzavřením koalice ČSSD s KSČM a hlavně ponecháním vedení resortu školství komunistické straně.

K vyjádření nesouhlasu utvořili petici, na které se objevila jména přibližně osmi tisícovek signatářů. Návštěvníci setkání ji mohli podepsat také přímo na náměstí.

Citace části petice: „My, níže podepsaní občané, nesouhlasíme, aby byl resort školství v Jihočeském kraji, jeden z nejvýznamnějších z hlediska budoucnosti nejenom našeho kraje, veden stranou, která se doposud řádně nedistancovala od režimu, který zde panoval v letech 1948 až 1989, a který je spojován s nesvobodou, politickými procesy a perzekucemi.“

Zástupci Jírovcova gymnázia například uvedli, že až dvě třetiny studentů nemohlo kvůli nízkému věku volit a neměli tak jinou možnost k vyjádření svých názorů, než právě sobotním shromážděním.

Na náměstí veřejně vystoupil také Libor Grubhoffer, rektor Jihočeské univerzity, jenž za celé vedení školy vyjádřil studentům svou podporu.

Mezi mnoha proslovy rovněž zazněly návrhy na snížení volebního věku na 16 let, čímž by studenti mohli rozhodovat o jejich vlastní budoucnosti.

Dále se na provizorním pódiu vystřídali senátor Jiří Šesták, hudební a filmový kritik, novinář a básník Jan Rejžek, dokumentaristka Olga Sommerová, spisovatel Miroslav Hule, zástupci Jihočeského divadla nebo občan Strakonic, Břetislav Hrdlička. Všichni studentskou iniciativu podpořili a vyjádřili se k nesouhlasu obsazení tak důležité funkce členkou komunistické strany.

Na závěr se ještě Budějcká Drbna zeptala náhodných návštěvníků, kolik z nich bylo u voleb. Přibližně 75 procent shromážděných svůj hlas do urny vhodilo, zbytek tak neučinil...

Organizátoři akci, na kterou podle odhanů některých přišlo až 1500 lidí, ukončili výzvou, že pokud nedojde k sesazení Vítězslavy Baborové, bude ve čtvrtek 22. listopadu od 9 do 10 hodin dopoledne uskutečněna stávka jihočeských žáků a studentů.

Lidé přišli vyjádřit nesouhlas s koaliční smlouvou

Neděle, 18. listopadu 2012, 12:25

Lidé přišli vyjádřit nesouhlas s koaliční smlouvou
Lidé přišli vyjádřit nesouhlas s koaliční smlouvou

Autoři

Štítky KSČM, Vítězslava Baborová, školství, Přemysl Otakar II., ČSSD, České Budějovice, Třeboň, Soběslav, Olga Sommerová, Libor Grubhoffer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

dana novotná

Že si vše tak bezva pamatujete ....kde jste tenkrát byli jistě ještě na houbách . Kradlo ale takhle nikdy ...a měli jsme práci , kde bydlet ...dříve se nám teda žilo daleko lépe....

Středa, 21. listopadu 2012, 15:22Odpovědět

Krajská radní z KSČM? My s tím nesouhlasíme!  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.