Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kašna ožila, ročně vyjde její provoz na půl milionu

Budějcká Drbna má další důkaz, že v Budějcích už je opravdu jaro. Samsonova kašna, středobod a dominanta náměstí Přemysla Otakara II., je už zase plná života. Totiž, vody! Jeden z nejznámějších symbolů Budějc opět osvěžuje kolemjdoucí, na lavičkách kolem kašny sedící Budějčáky i návštěvníky města.

Samsonova kašna je významným dílem z období baroka, konkrétně let 1721 až 1727. Z osmiúhelníkové kamenné nádrže o průměru 17 metrů vystupuje kamenný čtverhranný sokl, zdobený reliéfy chrličů, nad nimi stojí čtveřice atlantů, nesoucích kruhovou fontánu, z které se přelévá voda. Vrchol tvoří socha biblického Samsona, sedícího na lvu.

Kašna v době svého vzniku i v dalších staletích sloužila k zásobování části města kolem náměstí vodou, čerpanou z Vltavy. Zároveň plnila i funkci okrasnou a také funkci důležitého orientačního bodu i místa schůzek a setkání.

A tyto funkce plní i dnes – no schválně, Budějčandy a Budějčáci, kolikrát jste měli rande u kašny? A kolikrát vás při čekání na vašeho drahého nebo vaši drahou napadlo, že drahá (a to doslova) je i kašna? Nenapadlo? Budějckou Drbnu ano, a tak zjistila, že kašnou za rok proteče téměř půl milionu korun!

Podle informací od tiskové mluvčí magistrátu Jitky Welzlové činily náklady na provoz a údržbu Samsonovy kašny v roce 2011 celkem 473 425 Kč. Konkrétně spotřeba vody 148 960 korun, spotřeba elektrické energie 47 695 korun a čištění, údržba a opravy 276 770 korun. Údržbu kašny zajišťuje budějcký ČEVAK.

Vodou ožila nejen kašna na náměstí, ale také Lannova třída, v jejíž horní části u hotelové školy začaly tryskat gejzírky plné bublinek a jarní svěžesti.

Štítky kašna, České Budějovice, Přemysl Otakar II., ČEVAK, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kašna ožila, ročně vyjde její provoz na půl milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.