Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kapacita dobrovodského Domova důchodců se na čas sníží

Z celkem 254 na 221 lůžek se od 1. května na tři měsíce sníží kapacita Domova pro seniory při Domově důchodců Dobrá Voda ve stejnojmenné obci u Českých Budějovic. Důvodem je finální fáze rekonstrukce tohoto objektu, která má skončit 31. července letošního roku.

Třiatřicet klientů z Domova pro seniory po tuto dobu nalezne azyl v Senior Domě v Českých Budějovicích. Uvedenou změnu schválila 18. dubna Rada Jihočeského kraje.

Stěhování se nebude týkat klientů, kteří v Dobré Vodě obývají takzvaný Domov se zvláštním režimem. Ten je s kapacitou dalších 45 lůžek určen mimo jiné lidem trpícím Alzheimerovou chorobou.

„Kvůli rekonstrukci Domova důchodců v Dobré Vodě jsme dočasně zastavili přijímaní nových klientů. Chtěli jsme si tím vytvořit dostatečný prostor k tomu, abychom mohli seniory aktuálně přestěhovávat do míst, kterých se stavební úpravy nedotýkají. Díky tomu mohla rekonstrukce pokračovat i za provozu domova. Práce ale nyní postoupily do takové fáze, kdy tyto přesuny nejsou možné. Proto jsme se po vzájemné dohodě rozhodli 33 klientů z Domova pro seniory dočasně přemístit do Českých Budějovic,“ vysvětlila první náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská.

V Senior Domě v Českých Budějovicích budou mít klienti z Dobré Vody k dispozici byty stejné kategorie, na jaké byli zvyklí. „Jejich pronájem jsme pokryli z poplatků, které by za běžných okolností uhradili senioři u nás. Starat se tam o ně bude i náš personál,“ uvedla ředitelka Domova důchodců Dobrá Voda Jana Zadražilová s tím, že převoz většiny klientů si zajistí vlastními vozy, pouze v několika případech jim pomůže sanitka.

Rekonstrukce Domova důchodců v Dobré Vodě začala v listopadu 2011 a vyjde na 107 milionů korun. Jejím cílem je tu vybudovat takové prostředí, kde budou moci poskytovat sociální služby v souladu s platnými standardy. To znamená, že u pokojů doplní sociální zařízení, obnoví funkčnost inženýrských sítí i rozvodů a celý objekt zateplí.

Zřizovatelem domova je od roku 2002 Jihočeský kraj. Celkem 160 zaměstnanců se tu stará o dvě skupiny klientů. V Domově pro seniory o osoby starší 60 let, kteří s ohledem na svůj věk a zdravotní stav nemohou trvale žít ve svém přirozeném sociálním prostředí. A v Domově se zvláštním režimem o lidi starší 55 let trpící Alzheimerovou chorobou, všemi typy stařeckých demencí a o ostatní osoby s organickým poškozením centrální nervové soustavy, jejichž stav vyžaduje stálou pomoc, podporu a dohled jiné osoby.

Tisková zpráva

Štítky Domov důchodců Dobrá Voda, rekonstrukce, stěhování seniorů, domov pro seniory, České Budějovice, Dobrá voda, a.s., domov, Jihočeský kraj, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gábina Krejčová

Ti lidé v domově zaplatěj dost,tak si můžou užívat v lepším prostředíí...

Pondělí, 29. dubna 2013, 16:21Odpovědět

Kapacita dobrovodského Domova důchodců se na čas sníží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.