Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jsou vytrvalí! Proti krajské radní protestovali podruhé

Po shromáždění na budějckém náměstí a následné stávce několika jihočeských škol se studenti z třeboňského gymnázia opět rozhodli, že uspořádají další akci, při níž vyjádří svůj nesouhlas se jmenováním Vítězslavy Baborové na post krajské radní. Na Piaristické náměstí je v čtvrtek vpodvečer přišly podpořit asi čtyři stovky lidí.

Program byl podobný tomu, který lidé zažili 17. listopadu 2012 na centrálním náměstí jihočeské metropole. Po zahajovacím proslovu Dominika Hořejšího a minutou ticha za všechny oběti komunismu se na provizorním pódiu vystřídalo velké množství studentů i známých osobností. Všichni vyjadřovali svůj cíl, obdiv či podporu.

Na pódiu se vystřídali rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer, univerzitní profesor Jan Květ, třeboňský občan Jaroslav Lorenc, jenž se označuje za největšího antikomunistu v Čechách, nebo také neočekávaný host - prezidentská kandidátka Zuzana Roithová.

Na Piaristické náměstí se tentokrát vydalo také pár jedinců podporujících hejtmana Jiřího Zimolu, kteří hlasitými výkřiky do tmy vyjadřovali nesouhlas s probíhajícími projevy. Naproti tomu svou zdravici do Budějc poslal profesor Tomáš Halík z Univerzity Karlovy.

Lidé zároveň chodili podepisovat petici, u níž se na internetu v tuto chvíli objevilo již okolo 10 500 jmen. Na papíře mají organizátoři další přibližně dvě tisícovky podpisů.

Z úst Šimona Hellera, studenta Jihočeské univerzity, jasně zaznělo, že shromáždění nemá za účel zpochybnit výsledky voleb, nýbrž pouze uzavřenou koalici a hlavně obsazení resortu školství a kultury stranou, která se nedistancovala od režimu, který tady panoval před rokem 1989.

Studenti se také ohradili vůči protinázorům, které během posledních týdnů obdrželi, a hlavně vůči nařčení z úst předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, jenž označil mladé studenty za fašisty.

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (pozvánku na akci obdržel, ale na Piaristické náměstí nedorazil) již podle organizátorů protestu nechce se studenty jednat, další kroky jsou proto v tuto chvíli neznámé.

Podle informací, které studenti mají, se učitelé na některých školách bojí mluvit a k protestu studentů se vyjadřovat. Studenti jsou přesto rozhodnuti od svých postojů a názorů neustoupit.

V případě, že hejtman neustoupí, další protest se uskuteční 18. prosince, tedy přesně rok poté, co zemřel bývalý český prezident Václav Havel.

Celé shromáždění uzavřela státní hymna a proslov Zuzany Roithové, která studentům vyjádřila svou podporu a popřáli jim sílu v dalším boji.

Autoři

Štítky studenti, Jihočeská univerzita, Gymnázium Třeboň, protest, demonstrace, Piaristické náměstí, Vítězslava Baborová, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zuzana Roithová, Jiří Zimola, Libor Grubhoffer, Jan Květ, Česko, Václav Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsou vytrvalí! Proti krajské radní protestovali podruhé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.