Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeská metropole poznává krásy země galského kohouta

Šarm Paříže, jedinečný půvab Provence nebo neopakovatelná atmosféra Bretaně – prostě jedinečný francouzský styl si můžeme v těchto dnech aspoň trochu užít i v Budějcích. Právě totiž probíhají tradiční Dny francouzské kultury.

Už 17. ročník je tentokrát věnován patnáctému výročí podepsání smlouvy o partnerství mezi Českými Budějovicemi a francouzským městem Lorient. Festival frankofonní kultury připravila Francouzská aliance Jižní Čechy ve spolupráci s Městem České Budějovice.

Na co se mohou příznivci země galského kohouta (a také kohouta na víně J) těšit? Je připraveno několik výstav, například výstava nejslavnějšího francouzského kreslíře Planta či výstava s názvem Autochromy (první barevné fotografie bratří Lumiérů). Dále proběhne řada koncertů francouzských i českých interpretů a přednášek na různá témata, mimo jiné studium ve Francii.

Zlatým hřebem festivalu jako každý rok bude návštěva bretonského šéfkuchaře, který představí francouzské lahůdky v několika restauracích v Českých Budějovicích. Nebude chybět ani tradiční sportovní turnaj v pétangu či pravidelné promítání francouzských filmů s českými titulky.

V úterý 20. března bude slavnostní vernisáží v Galerii Hrozen zahájena výstava obrazů výtvarníka Václava Siky, nazvaná Kouzlo francouzské Provence. Dvaatřicet obrazů přiblíží jedinečnou atmosféru známé jihofrancouzské oblasti a měst Grien, Saint Tropez, Port Grimaud a dalších.

Foto: www.c-budejovice.cz

Štítky kohout, výstava, České Budějovice, Paříž, Provence, krása, kultura, Bretaň, Alliance française, styl, Francie, Lorient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská metropole poznává krásy země galského kohouta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.