Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Hala se bourat nebude, nová zřejmě vyroste ve Čtyráku

Téměř tři čtvrtě roku uplynulo od vyhlášení vítěze architektonické soutěže o návrh Centra halových sportů, kterým se stal renomovaný Atelier 8000. Od té doby se ale prakticky neudálo nic zásadního. Vedení města totiž muselo čekat na výsledky sporů o regulérnosti soutěže.

Záměr vybudovat novou moderní halu na místě té původní, která by se tím pádem musela zbourat, vyvolal na začátku letošního roku v Budějcích vlnu nevole. Proti této variantě protestovali jak někteří občané a sportovci, tak i opoziční politici. Ti soutěž označili za zmanipulovanou kvůli tomu, že údajně nebyla dodržena anonymita hodnocených návrhů.

Česká komora architektů na konci září však rozhodla, že soutěž byla regulérní a probíhala v souladu se soutěžním řádem. „Přestože Atelier 8000 před několika lety připravoval pro město takzvanou volumetrickou studii na přestavbu haly, byl oprávněn se do soutěže na Centrum halových sportů přihlásit. Zároveň komora potvrdila, že k porušení zásady anonymity v soutěži nedošlo,“ uvedl primátor Českých Budějovic Juraj Thoma (HOPB).

Podle něj byly tímto rozhodnutím definitivně vyvráceny všechny spekulace, které na jednáních zastupitelstva města zaznívaly především z úst Františka Jelena (ODS) a Stanislava Rataje (bez pol. příslušnosti). „Očekávám, že pánové budou natolik hrdinové, přiznají svou chybu a omluví se nejenom členům poroty, ale i týmu, který soutěž vyhrál,“ řekl novinářům po jednání Rady města Thoma.

Stanislav Rataj však očekávání budějckého primátora rozhodně splnit nehodlá. „Rok před vyhlášením soutěže mi pan primátor osobně v jeho kanceláři vítězný projekt Centra halových sportů představoval. Víc k tomu nemám co říct,“ sdělil Budějcké Drbně ve čtvrtek večer překvapený zastupitel.

V současné době nastává patová situace - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž architektonickou soutěž, kterou Česká komora architektů svým usnesením z 30. září uznala jako platnou, zrušil kvůli nedodržení cenového limitu 277 milionů korun některými z 51 autorských kolektivů. Všichni soutěžící přitom tvrdili, že jejich projekt je za předpokládanou cenu realizovatelný.

Hodnotící porota si tehdy přizvala k jednání externího experta, který pro město, jako zadavatele soutěže, připravil svůj oponentní názor, za kolik peněz se dají jednotlivé projekty reálně postavit. Na základě této analýzy předseda poroty usoudil, že řadu projektů je možné zrealizovat za částku vyšší.

„K tomuto posudku přitom ale porota vůbec přihlížet nemusela, protože se ještě předtím na základě tří pětin hlasů všech svých členů rozhodla, že kritérium předpokládaná cena nebude hodnotit. ÚOHS přesto soutěž zrušil místo toho, aby ji vrátil vyhlašovateli k opětovnému posouzení, eventuálně vyloučil ty soutěžící, kteří přesáhli cenový limit,“ vysvětlil Juraj Thoma s tím, že město podalo proti tomuto rozhodnutí rozklad, na ten ale úřad během zákonné šedesátidenní lhůty nezareagoval.

Mezitím se rozběhlo takzvané jednací řízení bez uveřejnění, které mělo skončit uzavřením smlouvy s vítězným Atelierem 8000 na projektovou dokumentaci. Kvůli stanovisku ÚOHS k tomuto kroku však nedošlo. Rada města tak začala operovat se čtyřmi variantami dalšího postupu. V úvahu přichází čekání na rozhodnutí úřadu, vyhlášení nové architektonické soutěže, vypsání soutěže na pořízení projektové dokumentace za maximálně pět milionů korun anebo výstavba haly na jiném místě.

Jako nejreálnější a nejefektivnější se zatím jeví poslední možnost. „Atelier 8000 by musel zpracovat studii, která by spočívala v přemístění Centra halových sportů do areálu bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech. Současná hala by tak zůstala stát na svém místě a tím pádem by nebylo nutné budovat tréninkovou halu ani atletický koridor,“ vysvětlil primátor Thoma a dodal, že náklady na stavbu by tak klesly až o několik desítek milionů korun.

Studii upraveného projektu, za který by město podle zákona zaplatilo vítěznému kolektivu autorů jeden milion korun (v případě změny zákona od 1. ledna 2014 maximálně dva miliony), by sloužil jako podklad pro otevřené výběrové řízení na projektanta Centra halových sportů. Do té by se mohl přihlásit jakýkoliv autorizovaný inženýr, architekt či projektant.

Ten by doprojektoval projekt k územnímu řízení, pro stavební povolení a prováděcí projekt. „Autor studie z Atelieru 8000 by měl současně garantována autorská práva k původnímu návrhu. Po odevzdání vlastního prováděcího projektu by město mohlo vypsat veřejnou zakázku na stavbu Centra halových sportů,“ popsal Juraj Thoma složitý postup, který expert na zákon o zadávání veřejných zakázek považuje za naprosto legitimní a v souladu se zákonem.

Další oddalování výstavby nového sportovní haly samozřejmě netěší prezidenta volejbalového klubu Jana Diviše. „O hale jsme začali mluvit již s předchozím vedením radnice. V současné době se nemíníme smířit s tím, že budeme čekat na úřad. Snazší cesta by pro nás tedy bylo přestěhování se ze stávajících prostor do nových. Samozřejmě se musíme sklonit před politickým rozhodnutím, zároveň ale chceme, aby pro volejbal a příznivce dalších sportů byly vytvořeny nové podmínky. Jinak než trvalým tlakem hala nevznikne. Výstavba ve Čtyřech Dvorech se zdá jako nejpravděpodobnější a v podstatě by ani neměla mít odpůrce. I když čekám, že před volbami se určitě další argumenty objeví,“ konstatoval Diviš na předsezonní tiskové konferenci Jihostroje.

„My v tuto chvíli čekáme na rozhodnutí politiků. Až budeme osloveni, zaujmeme k tomu nějaké stanovisko,“ řekl minulý týden Budějcké Drbně jednatel Atelieru 8000 Martin Krupauer, jeden z autorů projektu Centra halových sportů, který připravil ještě společně se zesnulým Jiřím Stříteckým.

Do příštího jednání bude k plánované variantě doplněno předběžné vyjádření krajského úřadu, zda je nutné posuzovat vliv stavby nové sportovní haly na životní prostředí, a také prvním náměstkem primátora Miroslavem Jochem zpracovaný návrh financování.

Definitivní rozhodnutí, zda Centrum halových sportů vznikne ve Čtyřech Dvorech - konkrétně za centrálním archivem katastrálního úřadu na křižovatce Husovy třídy a ulic Evžena Rošického a Oskara Nedbala - by mělo padnout na dalším jednání Rady města v polovině listopadu.

Štítky Centrum halových sportů, výstavba sportovní haly, bývalá kasárna, Čtyři Dvory, České Budějovice, Juraj Thoma, Martin Krupauer, Atelier 8000, Stanislav Rataj, Jan Diviš, VK Jihostroj České Budějovice, volejbal, magistrát, soutěž, sport, projekt, Česká komo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezedný Frank

Souhlas, tím se volejbal odsune na druhou kolej.... Spoustu zápasu se hraje v jeden den a přesun fanoušků z jednoho sportoviště na druhé tak bude značně komplikovaný...

Pátek, 1. listopadu 2013, 09:51Odpovědět

Hawky

Proč přemísťovat až do Čtyráku, když vedle současné haly lze novou v klidu postavit? Jde např. o přesuny fanoušků mezi jednotlivými sporty. Ti se přesouvají převážně pěšky a navíc by sportoviště byla soustředěna vedle sebe. Proč volejbal odsouvat?

Pátek, 1. listopadu 2013, 09:22Odpovědět

Hala se bourat nebude, nová zřejmě vyroste ve Čtyráku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.