Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Dvě části Týna nad Vltavou spojila nová pěší komunikace

Bezpečněji mohou od tohoto týdne chodit obyvatelé v Týně nad Vltavou. Přesně čtyři sta třicet metrů dlouhá nová pěší komunikace propojila největší vltavotýnské sídliště Hlinecká se sportovním areálem. Stavba nové pěší stezky včetně stovky schodů trvala pět měsíců a náklady ve výši 9,32 milionu korun pokryla Skupina ČEZ.

Energetici tak v Týně realizovali i druhý díl dopravního opatření pro zajištění bezpečného a bezbariérového propojení dvou částí, na které bylo město v 70. letech minulého století rozděleno silnicí II/105.

„Díky vloni dokončenému kruhovému objezdu se podařilo zklidnit dopravu při vjezdu do města ze směru od Tábora. Otevření komunikace pro pěší umožní bezpečný pohyb i maminek s kočárky směřujících z třítisícového sídliště Hlinecká do sportovního areálu,“ říká starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek.

Dokončená komunikace pro pěší překonává svah nad nádrží Hlinky k sídlišti dvěma způsoby. Kratší přímá cesta vede kolmo do svahu a obnáší vyšlápnutí 107 schodů.

O tři sta metrů delší je pak pěší asfaltová komunikace s třemi protisměrnými zatáčkami. Je vedena po vrstevnici a pro bezbariérový přístup její maximální sklon nepřesáhne osm procent.

Podél komunikace i schodiště bylo instalováno více jak 500 metrů zábradlí. Za 740 tisíc korun nechal Týn stezku po celé délce osvětlit pomocí úsporné LED technologie.

Významnou dominantu 430 metrů dlouhé pěší komunikace tvoří gabionové opěrné stěny, které stezku z důvodu strmosti svahu zajišťují. Součástí stavby byla i nová široká lávka přes přeliv hráze, která nahradila původní úzkou a poškozenou lávku.


Původní podoba pěší stezky na sídliště Hlinecká v Týně nad Vltavou.

„Do sportovní haly chodím, ze sídliště Hlinky, trénovat nejméně třikrát týdně. Před postavením pěší cesty se večer lesem lezlo za světla čelovky, a při dešti či zamrznutí to nebylo nic příjemného. Teď tu máme komfortní osvětlenou cestu, která nás z Hlinek v klidu, rychle a bezpečně dovede do sportovního areálu a po tréninku i zpět na sídliště,“ pochvaluje si novou cestu na Hlinecké sídliště Josef Skalák, trenér stolního tenisu v Týně.

Zimní údržbu bude provádět město Týn nad Vltavou, ČEZ na jaro plánuje závěrečné terénní úpravy. „V dubnu 2015 ještě počítáme s výsadbou zeleně kolem pěší komunikace. Věříme, že jak vloni dokončený kruhový objezd, tak nyní i navazující pěší komunikace ze sídliště Hlinecká přispějí k bezpečnému pohybu aut i lidí v této části Týna nad Vltavou,“ uvedl Marek Sviták, tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Po vybudování druhého výjezdu ze sídliště Hlinecká (rok 2011), propojovací pěší komunikace u autobusového nádraží (2013) a dokončení kruhového objezdu na silnici II/105 (2014) je pěší komunikace sídliště Hlinky-sportovní areál čtvrtou akcí na zklidnění dopravy v Týně, jejímž investorem byla společnost ČEZ.

Štítky Týn nad Vltavou, pěší stezka, výstavba, Jaderná elektrárna Temelín Skupiny ČEZ, sídliště, ČEZ, sportovní areál, schodiště, Tábor, Josef Skalák, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě části Týna nad Vltavou spojila nová pěší komunikace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.