Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Demonstrace 2: Policisté zadrželi více jak 100 osob

Jak jsme vás včera informovali, dnešní odpoledne bude v Českých Budějovicích patřit druhé vlně protirómského protestu. Na ten se kromě pokojných protestujících chystají i zástupci radikálních skupin.

Chystané protiromské protesty budou podle všeho tentokrát podpořeny i radikálními demonstranty ze zahraničí, Romům zase přijedou ´na pomoc´ jejich přátelé především ze severu Čech. Z toho důvodu se v Budějcích objeví nejen jihočeští policisté, ale také muži zákona z dalších krajů.

Oficiální část protestu má sice začít až v 17.hodin, ale ve městě je již v těchto chvílích cítit nervozita. Po krajské metropoli se od dopoledních hodin pohybují skupinky osob, které policie monitoruje a zatím nezaznamenala žádné protiprávní jednání.

22.08: Do této chvíle zadrželi policisté v Českých Budějovicích více jak sto osob. Zatím není jasné, kteří se dopustili trestných činů a kteří přestupků. Celkově bylo zraněno sedm lidí, z toho dva policisté.

21:16: Policejní akce na Máji stále probíhá, přesný počet zadržených proto nemůže policie zveřejnit, ale jsou jich desítky. Zadržení jednotlivých osob proběhlo vždy výhradně na základě protiprávního jednání. Zda se jedná o přestupek, přečin, nebo trestný čin ukáže další vyšetřování.

Stále jsou plně nasazeny policejní síly i z dalších krajských ředitelství. Hlídky jsou rozmístěny naprosto všude a zúčastní se jich i policisté v civilu, včetně kriminální služby. „Jestliže se tedy někdo domnívá, že se někde policie nevyskytuje, není tomu tak a kdyby se cokoli, kdekoli na území města událo, do několika minut se do daného místa policie přemístí," uvedla mluvčí jihočeských policistů Lenka Holická.

Policie má dle slov tiskové mluvčí jediný cíl - učinit vše pro klidný život obyvatel Budějc. A to nejenom při zásahu proti demonstrantům. Navíc musí řešit běžné denní činnosti, jako jsou krádeže, vloupačky, či jiné přestupky.

19.46: Protesty podobné těm na sídlišti Máj jsou dle odborníků na extremismus jasným signálem toho, že se česká společnost radikalizuje. Obyvatelům měst už nevadí stát na jedné straně s extremisty a křičet stejná hesla. Do protestů se zapojují rodiny s dětmi, studenti i důchodci. Lidé chtějí konflikt a nedívají se na to, jak by se jednotlivé problémy daly řešit," uvedl v hlavní zpravodajské relaci ČT odborník na extremismus Miroslav Mareš. Lidé z problémových oblastí jsou jednotní a současné problémy vnímají jako dlouhodobé selhání úlohy státu. Podle odborníků je řešením zaměřit se na konkrétní osoby a gangy.

19.25: Policii se podařilo demonstrující rozbít na malé skupinky a vytlačit je z citlivých míst na sídlišti Máj. Největší agresory a "křiklouny" odvezl policejní anton. Na místě je spíše více "čumilů" než demonstrujících. Vypadá to, že se dnešní protest obejde bez vážných konfliktů.

19.05: Českobudějovické náměstí je klidné a bez demonstrantů. Vše se nyní odehrává na sídlišti Máj.

18.43: Demonstranti vzali do rukou kameny a lahve. Do ulic sídliště Máj se jim však nepodařilo proniknout. Policisté uzavřeli přístupová místa, která vedou mezi paneláky. Policie použila slzný plyn a za pomoci jízdní policie vytlačuje protestující ze sídliště Máj.

18.36: Skupina demonstrantů neohlášeného pochodu již kompletně dorazila na sídliště Máj. Předpokládá se, že se pokusí narušit shromáždění na sídlišti. K možnému střetu by mohlo dojít přibliženě do 20ti minut. Pro Policii ČR zůstává prioritou ochránit zdraví a majetek obyvatel.

17.25: Policisté uzavřeli 3 možné východy z českobudějovického náměstí a nechali volný pouze východ směrem k Černé věži. U tohoto východu pouštěli protestující po jednom, přičemž každého jednotlivce legitimovali. Nyní protestující míří na sídliště Máj a začínají se shromažďovat u multikina Cinestar.

16.10: Dochází k prvnímu setkání protestujících a příslušníků policie ČR. Na náměstí Přemysla Otakara II. se sdružuje několik desítek protestujících. Z různých směrů míří na českobudějovické náměstí skupiny obyvatel hlásící se k ultrapravici. Příslušníci Policie ČR legitimují příchozí protestující.

14.20: Kontroly osob odhalily zbraně a nebezpečné předměty. „Při kontrolách osob pohybujících se nebo přijíždějících do krajského města, zajistili policisté již několik kusů zbraní. Převážně se jedná o různé předměty jako bassebalové pálky a další, které by však byly způsobilé ublížit někomu dalšímu na zdraví, či ničit majetek," aktualizovala stav ve městě mluvčí jihočeských policistů Lenka Holická.

13.20: Situace na sídlišti Máj je prozatím klidná. Po městě se pohybují stovky policistů, kteří monitorují situaci a jsou posíleni o členy antikonfliktního týmu. Zatím monitorujeme situaci a nemuseli jsme zasahovat. V současné době je ve městě klid. Pokud dojde ve městě nepokojům, jsme připraveni zjednat pořádek v rámci zákonných prostředků,“ uvedla mluvčí jihočeských policistů Lenka Holická.

Budějcká Drbna vás bude průběžne informovat o situaci ve městě.

Foto: John Beer

Článek byl vybrán do sekce To nejlepší z Drbny u příležitosti pátých narozenin Budějcké Drbny. #tonejlepsizdrbny

Foto z Demonstrace 2

Sobota, 6. července 2013, 16:56

Demonstrace 2 v Českých Budějovicích, sídliště Máj, foto: Jakub Lošek
Demonstrace 2 v Českých Budějovicích, sídliště Máj, foto: Jakub Lošek

Štítky policie, sídliště, protest, České Budějovice, Policie České republiky, Česko, Přemysl Otakar II., Miroslav Mareš, John Beer, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Bonsch

No to vice, nez v Egypte! Neni to nahodou zneuzivani sluzebnich pravomoci? Neni to nahodou umele zvelicovani zakroku? Proti obyvatelum Maje?

Sobota, 13. července 2013, 10:10Odpovědět

Robert Dano

platí právo a zákoník,nikdo nemá právo v žádném případě diktovat jiným co maj dělat anebo nemaj,není žádný totalitní systém,je svoboda pokud vám to nedošlo a zákon jednoznačně definuje právní pořádek a vychází se z teze co není zakázáno je povoleno,neurážím nikoho slušného,jen kritizuji rasisty kteří si pletou dojmy a pojmy.

Středa, 10. července 2013, 00:12Odpovědět

Robert Dano

Tady každý píšete jak kdo co využívá.Ale ani jeden nenapíše,že ty zákony jste dělali Vy majorita.Žádný cikán nezvedal ruce ani se nenechal podplácet.Opravdu si myslíte ,že cikán by zvedl ruku třeba k tomu aby nebyla práce atd.Podniky jste nechali rozkrást ,kam se poděli ty miliardy,kdo je za to zodpovědný Vy nebo Ti co to vytunelovali.V tomto státě je to přeci normální házet vše do jednoho pytle.Tak to dělám taky...takže za to můžete i Vy.A hlavně mi nepište,že je to něco jiného,je to úplně to samé,majorita krade v miliardách.

Úterý, 9. července 2013, 22:47Odpovědět

Josef Pecha

Hrubě nesouhlasím s takzvaným odborníkem na extremismus Miroslavem Marešem, když tvrdí že lidi chtějí konflikt a ne řešení problémů. Naopak! Právě proto že se neustálé problémy v soužití s jistými asociály dlouhodobě neřeší ani na úrovni města, ani na úrovni státu, vyšli lidé do ulic!

Neděle, 7. července 2013, 00:41Odpovědět

Demonstrace 2: Policisté zadrželi více jak 100 osob  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.