Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Chystaná městská vyhláška omezí volné pobíhání psů

Radnice chce zpřísnit pravidla pro pohyb psů na území krajského města. Stávající obsah městské vyhlášky, který trvá beze změny od jejího vydání v roce 2006, již neodpovídá aktuálním potřebám města a jeho občanů.

„Důvody ke změně jsou i právní, neboť stávající vyhláška je s ohledem na aktuální právní úpravu zastaralá a některá její ustanovení už nevyhovují současnému zákonnému rámci. Proto připravujeme nový dokument, který to má napravit. Ten bychom chtěli ve vedení města projednat na podzim. Samozřejmě bychom uvítali,  kdyby se do přípravy nové vyhlášky zapojila také veřejnost,“ říká primátor Českých Budějovic Juraj Thoma s tím, že občané mohou své připomínky podávat na radnici do konce letošního září.

Mezi hlavní změny by mělo patřit například omezení volného pobíhání psů na veřejných prostranstvích. Množí se totiž stížnosti obyvatel napadených volně pobíhajícími psy, což se někdy neobejde ani bez vážných poranění. Výjimkou nejsou rovněž případy, kdy se psi napadají vzájemně.

V současné době je v Českých Budějovicích povinné mít psa na vodítku v historickém centru a u Vrbenských rybníků. Psi navíc nesmí na dětská hřiště, pískoviště či do sportovních areálů. Velkým problémem je i znečištění veřejného prostranství psími exkrementy.

Na území města je oficiálně přihlášeno zhruba sedm tisíc psů. Některé statistiky ale hovoří o tom, že jich může být až okolo deseti tisíc. Aktuálně lidé dluží městu na poplatcích ze psů 568 tisíc korun.

„Na to se chce magistrát také zaměřit. Za většinu přestupků, které se týkají držení psů, může být uložena pokuta do částky tisíc korun. Výjimečně, například za znečištění veřejného prostranství, to ale může být až dvacet tisíc korun,“ řekla Budějcké Drbně mluvčí radnice Jitka Welzlová.

S podkladem pro veřejnou diskusi k přijetí nové vyhlášky se můžete seznámit na městském webu, k některým variantně zvažovaným opatřením radnice připraví anketu na svém facebookovém profilu.

Štítky vyhláška, psi, město, České Budějovice, pes, radnice, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Solfronk

NO JO, a že by jsme ani mi nechodili po ulici??? aby nás nenapadl nějaký občan lump!!!! a kolik pak budou platit chovatelé koček, papoušků a jiný havěti a nepotkáme volně na ulici kočky??? a co hloubi ??? že by nám nekáleli na auta a na chodníky co s tím radnice udělá??? Jestli nemá někdo vychovaného psa je to jeho problém a nemá to mít vliv na ostatní chovatele, nevím proč někdo s chytráků z radnice nemohl navrhnout třeba barevné psí známky které dostanete pouze tehdy prokážete li poslušnost psa. kde je psáno že ti psi co běhají po ČB jsou z ČB?? registraci obejdete přece lehce nějakou známkou z vesnice. Ale budete li splňovat vyhlášku města ve které bude stát" zákaz volně pobíhajcích zvířat na veřejném prostranství vyjma zvířat která splnila zkoušku poslušnosti označena třeba MEDAILÍ :-)))) No necháme se překvapit co ta rada vymyslí!!!!

Středa, 1. srpna 2012, 20:00Odpovědět

Chystaná městská vyhláška omezí volné pobíhání psů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.