Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cestu více než třem stovkám cyklistů ztížily napínáčky

V rámci 2. Budějovické cyklojízdy se dnes okolo 17. hodiny začali před KD Slavie sjíždět její první účastníci. Trasa vedoucí přes střed Budějc, okolo řeky Vltavy a dále přes Mariánské náměstí na Nádražní ulici, Lannovu třídu a Náměstí Přemysla Otakara II. měřila přes osm kilometrů.

Na start cyklojízdy se postavili lidé všech věkových kategorií. A účel byl jediný - poukázat na špatnou cyklistickou infrastrukturu v Českých Budějovicích, která by svým správným rozvojem měla z cyklistiky udělat plnohodnotný způsob vnitroměstské dopravy.

Celá akce probíhala pod taktovkou organizátorů CykloBudějovice ve spolupráci s občanskými sdruženími Budějovice kulturní, Budějce na kola i dvojkola! a CBArchitektura. Cyklojízdu rovněž podpořila náměstkyně primátora Ivana Popelová.

I když si návštěvníci akci chválili a nápad kvitovali, našli se i tací, kteří se ji snažili bojkotovat. Na dvou místech našli organizátoři rozsypané napínáčky, kvůli kterým bohužel několik účastníků píchlo, přesto ale všichni dorazili až do cíle.

Nápad cyklojízdy se tedy zřejmě nezamlouvá každému, to ale cyklisty neodradilo a s úsměvem se před sedmou hodinou večerní vrátili zpátky ke kulturnímu domu Slavie.

ČTĚTE TAKÉ: Kolaře čeká velký svátek - Budějovická cyklojízda

2. Budějovická cyklojízda 2013

Čtvrtek, 19. září 2013, 20:30

2. Budějovická cyklojízda 2013
2. Budějovická cyklojízda 2013

Autoři

Štítky 2. Budějovická cyklojízda 2013, České Budějovice, cyklojízda, Přemysl Otakar II., Vltava, Mariánské náměstí (Brno), cyklista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Pokud naopak (což je běžnější případ) si chtějí radnice, cyklistické lobby... nahnat body, vybuduhí cosi co je sice k ničemu, ale jde tvrdit"my jsme zase otevřeli xy kilometrů cyklostezek. To že vedou nikam, nikoho nezajímají je už fuk. A je třeba rozlišovat mezi tím co je součástí města, tedy komunikace pro lidi v městě bydlící a sloužící k dopravě mez dvěma body a mezi stezkami kde si chce někdo "propotit triko" tedy stezkou třeba kolem řeky kamsi do ztracena, kudy buď jedete jednou na výlet "do ZOO" a pak už pro to nemáte důvod, nebo si tam jdete "zajezdit" a je celkem jedno kam to vede (v podstatě kdyby to byl kruh bylo by to stejné) . To co slouží lidem ve městě (i když třeba jen za solidního počasí) by mělo jistě být podporováno, to co slouží soudruhům na radnici i jinde k sebepropagaci by si měli platit ze svého. A to co jde mimo hranice města by nemělo být placeno z městských peněz.

Pátek, 20. září 2013, 19:09Odpovědět

Badaxe Kocour

On problém cyklostezek je jinde, což ale město zajisté nepochopí. Problém je, že než se začne něco stavět, musí si projektant uvědomit (nebo dostat zadání) k ČEMU to má sloužit. Pokud mají cyklostezky v Budějcích mají umožnit lidem dopravu od někud někam, tedy třeba za prací, nákupy a podobně je to o tom že je třeba najít místa kudy mimo hlavní trasy, tedy třeba Lidickou, Pražskou, Rudolfovskou nebo Husovku lidi dostat na kole bezpečně z okraje města do centra a naopak, případně jak tyhle radiální stezky propojit nějakým okruhem. Háček je, že lidé jsou líná sebranka a tak i třeba stezka po pravém břehu Vltavy. která vede směrem jako Pražská je užívána celkem sporadicky a hodně lidí dál jezdí po vytížené silnici.

Pátek, 20. září 2013, 19:01Odpovědět

Hawky

Pochopí už někdo v Budějcích, že díky tomu, jak jsou komunikace koncipovány nelze ve valné většině případů dodělat cyklistické trasy? Připomíná mi to debilní rozhodnutí o preferenčních pruzích pro MHD. Musim se pousmát, když vidim na Lidické pruh z jedné strany....to ho není potřeba směrem do Rožnova? Naprosté mrhání financí. Kromě toho je docela nepříjemné, když Vám půl metru od hlavy profrčí autobus, když jdete po chodníku. Jasně, že to sem nepatří, jen jsem chtěl poukázat na to, že prostě ulice, ani chodníky nenafoukneme a nic se tam už nevejde.

Pátek, 20. září 2013, 13:19Odpovědět

Badaxe Kocour

To že někdo poháže napínáčky je samozřejmě nesmysl. Jenže problém je, že to rozhodně není tak, jak se to obvykle líčí, tedy milý slušný cyklista, ohrožovaný odporným hnusným řidičem. Zrovna včera dopoledne jsem jel a cyklista přede mnou z ničeho nic udělal "oblouček", prostě z normální jízdy najednou odbočil asi metr vlevo a zase se vrátil zpět. Možná se vyhýbal špuntu, možná jen měl radost ze života, nebo byl nacamraný a trochu to s ním hodilo, nevím. Ale kdybych jel jen o malinko rychleji nebo ho právě začal předjíždět, mohl jsem si "udělat čárku". Jak bych dokazoval že jsem toho "sluníškového človíška" nesrazil schválně a že ač jsem netvor v autě to fakt nevím. Takže pokud milí cyklisté mají pocit (zcela neopodstatněný) , že se na ně zákony lidské ani přírodní nevztahují, je něco špatně. A jednoznačně špatně je, že policie si cyklistů prakticky nevšímá. Proč? Protože dostat z nich pokutu je problém? Proč cyklista jedoucí z hospody na svém neosvětleném bycyklu a s osmi pivy v bachoru nepřijde o řidičák, pokud ho má? Proč ten kdo kličkuje mezi chodci po chodníku, není potrestán? Je sice hezké že se pořádají monstrakce, ale viděli jste že by třeba milí cyklisté někde přiložili ruku k dílu a místo keců jak je málo stezek, řekli tak fajn, my pomůžeme a kus stezky vybudujeme? Já tedy ne, keců jsem od nich ale slyšel hromadu. Sám jsem leta jezdil přes celé Budějce (Pražská - Havlinda) a celkem logicky jsem nejel po Pražské, ale souběžnou ulicí, žádný problém mi to nedělalo. Jistě kdyby tam byla stezka použil bych ji, ale rozhodně bych přihlouple netvrdil že kolo je plnohodnotná doprava, není, pokud prší, nebo mrzne, normální člověk nechá kolo doma, jenže to je u nás tak v polovině dní v roce. Takže to plnohodnotná náhrada nebude NIKDY, i kdyby se cyklisté postavili na pinďoura a zatřepali nožkama.

Pátek, 20. září 2013, 09:11Odpovědět

Cestu více než třem stovkám cyklistů ztížily napínáčky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.