Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Cestovatelé už budou vědět, kam na dobré pivo nebo jídlo

Určitě se každému z nás někdy stalo, že přijel do města, na které se opravdu těšil, prošel si centrum, ale pak zkrátka nevěděl, co dál. Místní zpravidla ví, kde točí nejlepší pivo, kde dělají báječnou pizzu, nebo kde to po nocích nejvíce žije.

Právě z těchto důvodů se v České republice v roce 2010 zformovala iniciativa USE-IT, která o rok později vydala jako občanské sdružení Jůzit mapy Prahy s tipy, kam rozhodně zavítat. Ve čtvrtek se oficiálního křtu dočkala i mapa Budějc spojená s Českým Krumlovem.

Jedná se o první vydání USE-IT mapy v jižních Čechách. Po Praze, Ostravě a Brně jsou České Budějovice a Český Krumlov dalšími městy v České republice, která se mapy dočkala. Momentálně iniciativa pracuje na mapě Plzně, která by měla být dokončena letos.

Mapy USE-IT na nekomerční bázi poskytují turistické informace formou originálních map a průvodců v anglickém jazyce. Mapa Budějc a Krumlova ale vyšla v celkovém nákladu 30 tisíc kusů půl na půl česky a anglicky.

„Mapy budou k dostání ve všech hostelech v obou městech, jelikož mladí lidé se ubytovávají zejména tam. Dále také v informačních stáncích a na internetu,“ říká koordinátorka projektu Eva Křížová.

Veškeré aktivity se soustřeďují na mladé cestovatele nejen z řad studentů. Na mapě tak z obou stran najdete jak kulturní epicentra, tak malé příjemné podniky s komorní atmosférou nebo i obchůdky s místními farmářskými specialitami. Popisky u map jsou zcela neformální, vtipné a mladému člověku blízké.

Celý projekt stál kolem 250 tisíc korun. Částkou 170 tisíc korun pak přispělo město České Budějovice. Peníze na mapy šly z grantů Evropské unie. Český Krumlov vynaložil 20 tisíc korun a o zbytek se rozdělili partneři projektu.

Podobný nápad má svou historii už v roce 1968, kdy se po Kodani potloukali hippie a nevěděli, kam jít. Tehdy vznikla iniciativa mladých, kteří se rozhodli vytvořit mapu s místy, kde může mládež trávit volný čas, nebo se například odblešit.

Štítky USE-IT, mapa, tipy, cestovatelé, České Budějovice, Český Krumlov, Česko, Praha, projekt, Evropská unie, Brno, Eva Křížová, Jihočeský kraj, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestovatelé už budou vědět, kam na dobré pivo nebo jídlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.