Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

České Budějovice už jsou chráněné proti 500leté vodě

Povodí Vltavy dokončilo výstavbu protipovodňových opatření na Jiráskově nábřeží v Českých Budějovicích. Agentuře Mediafax to ve středu oznámila mluvčí povodí Michaela Pohůnková.

Nová opatření ochrání okolí Vltavy až proti případné pětisetleté povodni. Jde o protipovodňovou betonovou bariéru na Jiráskově nábřeží, na kterou je možné ukotvit ještě mobilní nadstavbu.

Protipovodňová ochrana zabrání nejen povrchovému zaplavení území z Vltavy a také zamezí průsakům podzemní vody do chráněného prostoru v době povodně.

Jedná se o liniovou stavbu - protipovodňovou bariéru od ulice Budivojova po Nový most. Stavebně je bariéra řešena jako betonová stěna o šířce 0,4 metru založená do hloubky 1,0 až 1,5 metru. Místně je spodní stavba doplněna o zaberaněnou štětovou stěnu.

Budoucí ochráněné území se nachází na pravém břehu Vltavy v Českých Budějovicích mezi říčními kilometry 237,503 až 239,218. Při povodních zde docházelo k zaplavování území s hustou zástavbou rodinných domů, bytových domů a občanské vybavenosti.

Stavba probíhala od listopadu roku 2011. Celkové náklady stavby dosáhly téměř 72 milionů korun.

Napsal Martin Carek, Mediafax
Foto: Petra Kočerová

Štítky povodeň, 500 let, voda, opatření, Jiráskovo nábřeží, České Budějovice, Mediafax, Povodí Vltavy (státní podnik), Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice už jsou chráněné proti 500leté vodě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.