Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Ceny skipasů se na jihu Čech zvýší o dvě až deset procent

V šumavských skiareálech na jihu Čech vrcholí přípravy na zimní sezonu. Naplno běží údržbové práce a revize zařízení. Ceny skipasů se podle provozovatelů proti uplynulé sezoně zvýší o dvě až deset procent.

Nejvíce do modernizace investovali na druhé straně Šumavy - v rakouském Hochfichtu, kam vloni zavítalo téměř 100 tisíc českých lyžařů. Rakouskému komfortu musí teď Češi čelit příznivými cenami.

Investice na české straně byly skromnější. „Rozšířili jsme plochu pro občerstvení v lyžařském areálu Kobyla, dokoupili jsme sněžná děla, koupili jsme pozemek nutný pro výstavbu multifunkčního objektu, který by se měl začít budovat snad už v příštím roce. A v Nových Hutích budeme provozovat o dva vleky víc než vloni, tedy čtyři,“ uvedl ředitel zadovského Skiareálu Luděk Sáska.

Se zahájením sezony počítají na Zadově začátkem prosince. Úpravy cen skipasů budou podle ředitele kosmetické. Například u celodenního se na Zadově zvýší ze 490 na 500 korun, u některých vícedenních sazba dokonce klesne. „V průměru je změna cen v řádu jednotek procent - jedno, dvě směrem nahoru,“ nastínil.

Zásadní změna se v tradičním šumavském areálu uskuteční snad v příštím roce. Česká unie sportu, jež areál provozuje, koupila koncem září od obce Stachy pozemek, na kterém chce postavit dvoupodlažní multifunkční budovu. Náklady se odhadují na 20 až 30 milionů korun.

Bude tam mimo jiné restaurace, pokladny, zázemí pro lyžařskou školu a sociální zařízení. Zastavěná plocha bude kolem 650 metrů čtverečních. Přes zimu by se mělo podařit vyřídit územní a stavební povolení a získat dotaci z ROP Jihozápad.

To na druhé straně Šumavy v Hochfichtu stavbu moderní multifunkční skiarény v těchto dnech dokončují. Restaurace pojme 800 lidí, kavárna bude s dětským koutkem, budou tam také pokladny, lyžařská škola i půjčovna.

Součástí rozsáhlé modernizace převyšující sto milionů korun je podle jednatele společnosti Hochficht Bergbahnen Geralda Paschingera i výstavba nového dětského parku a sáňkařské dráhy.

Vzhledem k rostoucímu komfortu a lepším klimatickým podmínkám na rakouské straně budou muset české skiareály bojovat proti odlivu lyžařů hlavně cenami. V Hochfichtu zdraží o inflaci, zhruba o tři procenta.

Třeba ve Frymburku se snaží oživit zimní turistickou sezonu v lyžařském areálu Na Martě. Nový provozovatel tam otevře dětské hřiště s pojízdnými koberci a dvě rodinné sjezdovky s umělým zasněžováním.

„Pokračujeme v duchu hlavní myšlenky rodinného lyžování na Lipensku, kterou zde před lety úspěšně nastartoval Skiareál Lipno. Lyžování ve Frymburku bude vhodným zpestřením a doplňkem pro rodiny s dětmi, které upřednostňují komornější rodinné prostředí s menším počtem lidí a zároveň mají omezenější rodinný rozpočet,“ uvedl marketingový manažer Skiparku Frymburk Martin Řezáč.

Ve skiareálu Lipno převratné novinky nepřipravili, lyžaře budou lákat opět i na zábavu. Pro stálé návštěvníky připravili věrnostní skipas - takzvaný Lipenský žolík.

„Po každém pátém zakoupení jednodenního skipasu má jeho majitel nárok na šestý zdarma. Zdarma je i vstup do lyžařského výukového hřiště. Bude opět nasvícené s možností večerního dovádění na bobech a sáňkách,“ uvedl mluvčí skiareálu Jiří Falout.

Skipasy zdraží o sedm až deset procent, naopak zvýhodněné budou vícedenní.

Zdroj: ČTK

Štítky zima, lyžování, skiareály, Lipno, Frymburk, Zadov, Hochficht, skipas, Česko, lyžař, Šumava, Vodní nádrž Lipno, Kobyla, Martin Řezáč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny skipasů se na jihu Čech zvýší o dvě až deset procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.