Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Bývalý objekt SSM slouží mládežnickým organizacím

Řadu objektů po někdejším Svazu socialistické mládeže (SSM) v Jihočeském kraji nyní využívají různé mládežnické organizace. Většina hlavních budov, které za bývalého režimu svazákům patřily, slouží i nyní jako rekreační zařízení, restaurace nebo administrativní centra.

SSM pod dohledem komunistické strany sdružoval mladé lidi. Jeho majetek byl po revoluci za nejasných právních podmínek převáděn, hlavně do státního Fondu dětí a mládeže.

Jeho někdejší turistické základny teď v hojné míře používají skauti. Platí to například o středisku v Liškách u Bechyně, kde má své centrum Junák. Mládežnické organizace mají i řadu dalších objektů v Českých Budějovicích.

Ne vždy byla o bývalý majetek SSM po listopadové revoluci v roce 1989 poptávka. Potvrdil to i bývalý ekonomický náměstek primátora Českých Budějovic Zdeněk Čáp, když vzpomínal na to, jak město těžko shánělo zájemce o prostory v administrativní budově na Lannově třídě.

Kdysi tam byly kanceláře SSM. „Budova nebyla a není v dobrém stavu. Vedle toho v minulých letech vznikly v Českých Budějovicích modernější administrativní objekty,“ řekl agentuře ČTK Zdeněk Čáp.

Objekt na Lannově třídě se přitom nachází blízko centra města, což představuje lukrativní místo pro bydlení. Ale podle Čápa vzhledem k různým nedostatkům, jako jsou například malé parkovací plochy, nelze z administrativní budovy udělat bytový objekt. „To je asi další důvod, proč o tento dům nebyl po převratu zájem,“ uvedl bývalý ekonomický náměstek.

Svazu mládeže patřila také restaurace Beseda v českobudějovických sadech. Jde o jeden z nejvýznamnějších objektů ve městě. „Ale nikdy nepatřila městu, jednalo se o soukromý majetek,“ potvrdil Čáp.

Život v Besedě se po listopadové revoluci, kdy objekt dostali zpět restituenti, na chvíli zastavil. Po rekonstrukci a úpravách se z budovy opět stalo jedno z nejnavštěvovanějších společenských zařízení ve městě. Konají se tam koncerty, plesy, firemní akce nebo konference.

Zdroj: ČTK

Štítky Svaz socialistické mládeže, SSM, České Budějovice, Lannova třída, Zdeněk Čáp, Jihočeský kraj, Listopadová revoluce, Junák - český skaut, z. s., Fond dětí a mládeže, Bechyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý objekt SSM slouží mládežnickým organizacím  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.