Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Budou mít Budějce nejen Budvar, ale i BudMed?

Učení páni zkušení, rád bych vám teď podotknul, nikdo z vás nemá tušení, že na radnici bude stát včelí úl. A ne jeden. Město se rozhodlo pořídit hned čtyři včelí úly.

Úly se včelstvy budou nejspíš od příštího roku umístěny na střeše radnice. Tedy čtyři úly v první fázi tohoto unikátního projektu. Jestli se projekt osvědčí, možná bude na střeše radnice celý včelín.

Podle plánů radnice by mohly včely ročně vyprodukovat až 80 litrů medu. Ten bude využit pro reklamní účely, třeba jako originální dárek pro oficiální návštěvy nebo suvenýr pro turisty.

Zatím není známo, jak se bude produkt radničních včeliček jmenovat, ale Budějcká Drbna si dovoluje navrhnout název BudMed.

Vedení města vidí význam i v tom, že zatímco počet včelstev klesá, poptávka po medu stoupá, takže hodlá podpořit samotné včelařství.

Úly a další potřebné pomůcky pro chov včel město zakoupí začátkem roku, včely samotné v březnu nebo v dubnu. Co se týče bezpečnosti návštěvníků radnice, ohrožena by být neměla, úly budou dostatečně daleko od prohlídkové trasy.

Budějcká Drbna požádala o kvalifikovaný názor renomované odborníky. Co si myslíte o rozhodnutí vedení budějcké radnice o chovu včel na střeše?

Včelka Mája (opráší nožičky od pylu a spráskne je): „Mein Gott! To by nevymyslela ani naše Královna! Zajímalo by mě, kterého trubce toto napadlo! Bzzzzzzz!“

A jaký je odborný posudek jejího dlouholetého kolegy Vilíka? „Bzzzz Bzzzzzzz Bzz...“

Budějcká Drbna děkuje zzzza zzzajímavé zzzzhodnocení.

Štítky radnice, včely, úly, včelín, včelí úl, Budějovický Budvar, České Budějovice, Drbna.cz, včelařství, střecha, Včelka Mája

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Věrko já myslel kamkoli jinam, než na střechu radnice. Stromovka mě napadla jako první....

Čtvrtek, 29. listopadu 2012, 11:42Odpovědět

Hawky

Voni sou hlava pane vachmajstr.....strašná pakárna. Když už, tak třeba do Stromovky,. A kdo se o to bude zadarmo starat? Nebo se udělá výběrko na včelaře?

Čtvrtek, 29. listopadu 2012, 10:02Odpovědět

Budou mít Budějce nejen Budvar, ale i BudMed?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.