Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějcká diecéze zahájila proces církevních restitucí

Biskupství českobudějovické v pondělí podalo první restituční žádosti. Zatím se týkají majetku zhruba deseti farností. Celkem bude budějcká diecéze podávat asi tisíc výzev.

Mezi první žádosti se dostal například nárok farnosti Nový Rychnov na Vysočině. „Jedná se o pozemek, který jsme chtěli smlouvou o smlouvě budoucí nechat převést na obec,“ uvedl generální vikář českobudějovické diecéze Adolf Pintíř.

Další výzva se týká farnosti Křtěnov na Českobudějovicku, která stojí v těsné blízkosti Jaderné elektrárny Temelín. „Tady se zase bude řešit problematika stavební činnosti,“ řekl vikář.

Včerejší den pro českobudějovické biskupství podle něj znamená nepatrný začátek v celém procesu církevních restitucí. Biskupství, které spravuje 361 farností v celém Jihočeském kraji, v části Plzeňského kraje a v části Vysočiny, také počítá s tím, že o některých výzvách může rozhodovat až soud.

Podle dřívějších vyjádření pozemkového úřadu by stát mohl církvím vrátit až 30 tisíc hektarů zemědělské půdy. Lesy ČR blokují pro restituce asi 142 tisíc hektarů lesních pozemků, což je asi 11 procent lesů, na kterých hospodaří.

Podle pozemkového úřadu by se mohlo církvím vrátit takřka 900 budov a staveb, z nichž více než 300 představují zemědělské objekty. Restituce se vztahují také asi na 120 bytových domů, tři kláštery, stejný počet zámků a několik set rybníků.

Církve by od státu mohly dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Za nemovitosti, které se podle zákona nevydávají, mají získat finanční náhradu 59 miliard korun během 30 let.

Na tuto část restitucí již vláda se zástupci církví uzavřela smlouvu, přestože na to podle původního ujednání měla čas až do konce září. Ze 17 náboženských společností se finanční náhrady vzdala pouze Bratrská jednota baptistů.

Zdroj: ČTK
Foto: www.bcb.cz

Štítky Biskupství českobudějovické, Církevní restituce, biskupství, církev, Kraj Vysočina, Adolf Pintíř, Jaderná elektrárna Temelín, Lesy České republiky, okres České Budějovice, Nový Rychnov, Křtěnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká diecéze zahájila proces církevních restitucí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.