Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějce jsou díky lavičce Václava Havla výjimečným městem

České Budějovice jsou po dnešku zase o něco výjimečnější. Mají totiž jako jedno z pouhých pěti měst na světě unikátní meeting point, a to lavičku Václava Havla. Originální zátiší přijeli do Budějc představit známé a vážené osobnosti české kulturní, politické a společenské sféry.

Washington, Dublin, Barcelona, Praha a nyní i České Budějovice. Ve všech těchto ‚metropolích‘ si můžete dát rande, obchodní schůzku nebo jen tak poklábosit na místě pojmenovaném po osobnosti Václava Havla. Objekt navrhnul výtvarník, architekt a designer Bořek Šípek, který do jihočeské metropole také dnes zavítal.

Ačkoliv vedro bylo k zemdlení, sešlo se na půdě Jihočeské univerzity na dvě stovky návštěvníků z řad akademické obce, studentstva, Budějčáků, ale i známých osobností. Na jih Čech zavítal například Martin Bursík, ředitelka Knihovny Václava Havla Marta Smolíková nebo Jiří Paďour.

Svou návštěvou poctil univerzitu i Karel Schwarzenberg, který měl spolu s rektorem univerzity Liborem Grubhofferem úvodní slovo, v němž společně odkázali k obrovským zásluhám Václava Havla.

„Domnívám se, že se bohužel vzdalujeme svobodným a demokratickým ideálům a svobodě vůbec. Proto jsem rád, že alespoň tyto drobnosti připomínají zásluhy Václava Havla,“ podotknul Karel Schwarzenberg.

O doprovodný program se v úvodní části postarali studenti z univerzitního studentského divadla SUD, kteří přednesli ukázky z Havlových her. Poté se všichni přesunuli k lavičce, která není tak úplně lavičkou. Jedná se o stolek kolem mladého stromku obklopený dvěma židlemi. Místo přímo vybízí k hlubokým, ale i méně hlubším úvahám o životě.

„Toho, že se nejedná o lavičku, jsme si vědomi a v okruhu přátel jsme polemizovali o tom, jak místo trefně pojmenovat. Nakonec nás napadlo Audience u Václava Havla,“ poznamenal rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer.

Po slavnostním přestřižení pásky, kterého se chopili vážení hosté spolu s rektorem, ještě přítomní vyzkoušeli, jak se na lavičce sedí, a pak už následoval raut spojený s koncertem budějcké kapely Mustang Bluesride, která to parádně rozjela i za nemilosrdně horkého počasí.

Co říkáte na myšlenku lavičky Václava Havla?

Celkem hlasovalo389 čtenářů

Štítky lavička Václava Havla, Václav Havel, lavička, Jihočeská univerzita, univerzitní kampus, České Budějovice, Washington, D.C., Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Karel Schwarzenberg, Bořek Šípek, Martin Bursík, Praha, Jiří Paďour, Barcelona

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlasta Řeháková

Já bych spíš přivítala normální lavičky pro normální obyvatele Budějovic.Těch je tady fakt málo. Nevím za co toho VH tak oslavujou?

Pátek, 13. června 2014, 13:15Odpovědět

Jan Řehoř Husinecký

:-)) Když se kecaj blbosti, tak spím. - Karel Schwarzenberg
je na Facebooku.

Čtvrtek, 12. června 2014, 10:29Odpovědět

Budějce jsou díky lavičce Václava Havla výjimečným městem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.