Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Budějce budou mít novou psí vyhlášku

„Fuuuj! Už jsem zas šlápl do .....“ Věta, kterou nejednou vyslovil snad každý Budějčák. Ulice, chodníky, parky, travnaté plochy, na všech zanechávají své vizitky nejlepší přátelé člověka - psi.

Za znečišťování ulic exkrementy ovšem nemohou chlupatí uštěkaní tvorové, ale jejich majitelé. Ti by měli „výtvor“ svého mazlíka sebrat a uklidit.

A protože mnozí z pejskařů tak nečiní a nedodržují ani další základní pravidla, například držení psa na vodítku, rozhodli se budějčtí radní vymezit podmínky pro pohyb a chov psů v Budějcích novou městskou vyhláškou, respektive novelizovat stávající z roku 2006, která už je zastaralá a vzhledem k narůstajícímu počtu psů ve městě (více než 7000 evidovaných psů) už nevyhovuje.

Její příprava byla veřejnosti avizována už v červnu 2012 a budějcká radnice i prostřednictvím médií vyzvala Budějčáky, aby své návrhy a připomínky k námětu „psi ve městě“ napsali a na radnici zaslali.

Od podzimu loňského roku pak byla vyhláška připravována a výsledku jsme se dočkali aktuálně na posledním jednání Rady města České Budějovice. Minulou středu 6. února byla vyhláška schválena.

Vyhláška mimo jiné bude určovat městské části, kam bude psům vstup zakázán. Pouze na vodítku budou psi smět například v oblasti parku Na Sadech, na náměstí Přemysla Otakara II. a v historickém centru a také v Lannově ulici. Striktní zákaz vstupu čtyřnohých mazlíčků bude platit na všech dětských hřištích.

Vyhláška bude také obsahovat pravidla zvýhodnění majitelů psů, kteří nechají své miláčky očipovat, tedy nechají jim u veterináře implantovat čip, který při ztrátě psa slouží k jeho rychlé identifikaci a může také sloužit při kontrole zaevidování psa v městském registru těch, kteří řádně platí poplatek za chov psa.

Budějcká psí vyhláška bude v následujících týdnech posouzena Ministerstvem vnitra ČR a následně by se měla dostat na program budějckého zastupitelstva.

Štítky vyhláška k chovu psů, České Budějovice, novela, pes, Ministerstvo vnitra České republiky, Na Sadech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce budou mít novou psí vyhlášku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.