Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budějčáci se sešli při pátečním pikniku na trávě

Piknik byl jahodový se šlehačkou i bez, byl hudební, a to víc než vynikající úrovně, pod širým nebem bez mráčku, na svěží zelené trávě, byl úsměvný, přátelský, diskusní, byl příležitostí k setkání lidí, kteří o pikniku věděli, a také těch, kteří šli náhodou kolem.

Organizátoři z občanského sdružení Domovina a iniciativy Zachraňme Malák a klidové zóny si termín pro svou akci nemohli lépe načasovat. Po týdnu vytrvalého deště v pátek konečně nadešel zářivý den. Podvečerní piknik na trávníku na sluncem zalitém veřejném prostoru u slepého ramene před Železnou pannou měl úspěch.

Vystoupení kapely Formát A4 bylo událostí šitou jak na míru, schopnost hudebníků podat sehraný i improvizovaný výkon byla úžasná, rytmus svižný, přítomné si zcela podmanil. Piknik se nesl v duchu filosofie Jana Gehla, průkopníka myšlenky živých měst pro lidi, přesně podle jeho teze, že kde se něco děje, tam se lidé zastaví. A lidé se zastavovali.

Někteří se ostýchali – nejsou zvyklí, že aktivita na veřejném prostoru je určená všem, kteří tudy procházejí, a že na uvítanou se jim dostane nabídky voňavých jahod a občerstvení. Účastníci byli nadšeni, kolemjdoucí příjemně pobaveni, děti si místo u vody dokonale užily. Příjemné jsme spojili s užitečným a představili nově vyšlou knihu Jana Gehla „Města pro lidi“.

Piknik byl pro nás událostí a nejen kolemjdoucí, ale i zahraniční turisté, si rozhodně odnesli příjemný zážitek z oživlého veřejného prostoru. Jen tak dál, Budějovičtí. Dobré město je jako večírek. Hosté zůstávají, protože se dobře baví.

Napsala Irena Šefčíková

Štítky piknik, tráva, veřejné prostranství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčáci se sešli při pátečním pikniku na trávě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.