Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bouřky zaměstnaly na jihu Čech energetiky i hasiče

Bouřkové pásmo, které se v sobotu přehnalo přes jižní Čechy, lámalo stromy a na mnoha místech poškodilo i elektrické vedení.

Nejhorší situace byla podle energetiků v okolí Týna nad Vltavou a Českých Budějovic. „Poškozené linky vysokého napětí se nám během nedělního dopoledne podařilo všechny zprovoznit. Následně jsme začali odstraňovat závady na linkách nízkého napětí. Vyjíždíme podle toho, jak se ozývají jednotlivé domácnosti na poruchovou linku. Předpokládáme, že vše zvládneme během neděle,“ uvedl o víkendu mluvčí skupiny E.ON Vladimír Vácha.

Bouřky zaměstnaly i hasiče, nejvíce vyjížděli k popadaným stromům. „Ty nás zaměstnaly odhadem v pěti desítkách případů. Počítáme, že to číslo není konečné. Stále se ještě ozývají lidé, kteří nás upozorňují na padlé stromy či větve, například na méně frekventovaných cyklostezkách. U obchodní akademie v Českých Budějovicích spadl strom na zaparkované auto, u Včelné zase omezil provoz na železniční trati,“ uvedl operační důstojník jihočeských hasičů.

Čerpání vody zaměstnalo hasiče asi ve dvou desítkách případů. „Jednalo se hlavně o zatopené sklepy, odčerpávali jsme ale vodu i z hlavního hřiště SK Dynamo České Budějovice,“ popsal operační důstojník s tím, že nejhorší situace byla v Českých Budějovicích v pásu Rožnov - Havlíčkova kolonie - Suché Vrbné.

První bouřky zasáhly v sobotu odpoledne i část Strakonicka a Prachaticka. „Odstraňovali jsme asi tři desítky popadaných stromů ze silnic všech tříd. První bouřková vlna šla přes Bavorov, Vodňany a Prachatice, pak se přesunula do okolí krajského města,“ popsal operační důstojník s tím, že právě v okolí Českých Budějovic bouřky napáchaly nejvíce škod.

Napsala Romana Vébrová, Mediafax

Štítky bouřka, průtrž mračen, krupobití, lámání stromů, České Budějovice, strom, Česko, Jihočeský kraj, E.ON, Týn nad Vltavou, SK Dynamo České Budějovice, Mediafax, Včelná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bouřky zaměstnaly na jihu Čech energetiky i hasiče  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.