Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Boršovští zřídili vlastní databázi uchazečů o práci

S nápadem, jak originálně řešit problém s nezaměstnaností v obci, přišli v Boršově nad Vltavou. Největší boršovský zaměstnavatel totiž snižoval stavy a vedení obce tak mělo za úkol přijít na to, jak dlouhodobě pomoci s udržením zaměstnanosti svých občanů.

„Ve stejné chvíli se na nás obrátila firma se sídlem v boršovském katastru, zda nemáme informace o někom, kdo by hledal práci. A nápad byl na světě,“ přiblížil okolnosti vzniku projektu místostarosta Boršova Miroslav Nejedlý.

Boršovští se proto rozhodli vytvořit vlastní databázi lidí hledajících práci. „Cílem projektu rozhodně není suplovat českobudějovický úřad práce. Spíše jde o to zprostředkovat místním lidem i firmám vzájemný kontakt. Nemůžeme sice lidem zajistit práci, ale můžeme jim pomoci spojit se s firmami, které pracovníky hledají, a protože pochází ze stejného místa, možná tak i zvýšit jejich šance na přijetí,“ dodal Nejedlý.

Pro uchazeče o zaměstnání vytvořila obec dotazník, ve kterém zjišťuje základní informace a kvalifikaci. Databáze se rozrůstá. „Zatím se nám vrátily dotazníky od lidí, kteří ani v evidenci úřadu práce nejsou. V naší databázi máme lidi s rozličnými obory i úrovní kvalifikace, od manuálně pracujících, až po velice úzce specializované odborníky. Také o ty je zájem,“ poznamenal místostarosta.

O databázi uchazečů už projevily zájem i firmy. „Zatím se na nás obrátily tři subjekty, dvě firmy sídlí v katastru obce, ve třetím případě jde dokonce o Jihočeskou univerzitu. Podařilo se nám umístit zatím dva uchazeče,“ je spokojený Miroslav Nejedlý.

Obec také sezvala firmy sídlící v katastru obce a představila jim svůj nový projekt. „Firmy náš projekt databáze uchazečů o zaměstnání oslovil. Vedlejším produktem schůzky bylo i navázání kontaktů mezi jednotlivými podnikateli, vzešla z toho hned i jedna spolupráce,“ popsal Nejedlý.

Jeden z podnikatelů má kartonáž a musí řešit odpadové hospodářství, druhý zas provozuje třídící linku. Přestože oba subjekty sídlí ve stejném areálu, až vedením obce zorganizované jednání jim umožnilo dozvědět se o sobě.

„Tento příběh má ale ještě jeden dobrý konec, právě tyto dva subjekty přijaly naše občany do pracovního poměru,“ popisuje konkrétní spolupráci místostarosta Boršova nad Vltavou.

Boršovští zamýšlí své zkušenosti předat i dalším obcím. „Pokud bude náš projekt úspěšný, chtěli bychom s ním seznámit i další obce sdružené v Místní akční skupině Blanský les, jejíž jsme členy,“ slibuje Miroslav Nejedlý.

Tisková zpráva

Štítky Boršov nad Vltavou, databáze uchazečů o práci, databáze, projekt, Úřad práce České republiky, Boršov, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boršovští zřídili vlastní databázi uchazečů o práci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.