Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Astronomové z Kleti objevili už tisíc planet

Předběžné označení 2003 DK13. Tak se zatím nazývá nová planetka s jubilejním pořadovým číslem tisíc objevená týmem astronomů Hvězdárny a planetária České Budějovice s pobočkou na Kleti.

Identifikovat se jim ji podařilo na snímku pořízeném v únoru 2003 teleskopem KLENOT umístěném na observatoři na této hoře. Deset let pak trvalo přesně určit její dráhu.

Do celosvětového katalogu těchto vesmírných těles byla pod číslem 350 969 zanesena v lednu letošního roku s tím, že konkrétní jméno pro ni se zatím hledá.

„Pro určení, zda opravdu jde o planetku, či nikoli, je rozhodující přesné stanovení její oběžné dráhy. A to někdy, bohužel, trvá i dvacet let,“ vysvětluje ředitelka českobudějovické hvězdárny Jana Tichá, proč se tuto informaci rozhodli oficiálně zveřejnit až nyní.

Jihočeští astronomové se tak díky svému nejnovějšímu potvrzenému objevu zařadili mezi dvacítku nejúspěšnějších lovců planetek na světě.

„Poděkování samozřejmě patří všem astronomům, kteří se na objevování planetek podíleli. Všichni už tu samozřejmě dávno nepracují, vždyť první planetka byla z Kletě objevena již v roce 1977,“ dodala Tichá.

Konkrétně pod posledním objevem je pak podepsán současný kolektiv astronomů z českobudějovické hvězdárny ve složení Jana Tichá, její manžel Miloš Tichý, Michaela Honková a Michal Kočer.

Nejúspěšnějším z nich, pokud jde o identifikaci planetek, je Tichý s počtem 510 těchto vesmírných těles, čímž je v čele tohoto pomyslného žebříčku i v rámci celé České republiky.

„V současné době, kdy se snímky vesmíru pořizují elektronicky, se většinou jako objevitel uvádí celý tým astronomů. Tu pomyslnou tečku na fotografii v podobě nové planetky ale většinou nakonec určí jen jeden z nich,“ nastínila Jana Tichá.

„Jsem velice rád, že jihočeští astronomové dosáhli dalšího úspěchu a objevili novou planetku, tentokrát už s pořadovým číslem tisíc. Je to velice významná událost, která potvrzuje, že tu máme odborníky na svém místě. A zároveň si myslím, že je to dobré i pro náš kraj, který se tímto prezentuje nejen v České republice, ale i po celém světě,“ zdůraznil Václav Kučera, radní Jihočeského kraje. Ten je zřizovatelem Hvězdárny a planetária České Budějovice s pobočkou na Kleti od roku 2003.

Pokud jde o název nové planetky, mají výše jmenovaní astronomové jasno v tom, že bude určitě nějakým způsobem svázán s Jihočeským krajem. Což se už ostatně stalo pro zde objevené planetky nepsaným koloritem. Na obloze se tak již pohybují planetky jako Jižní Čechy, Malše či Lhenice.

„Jména pro nové planetky navrhují většinou jejich objevitelé, ale schvaluje je Mezinárodní astronomická unie. Nesmějí mít víc než 16 znaků, vyloučeni jsou třeba politici, kteří zemřeli dříve než před 100 lety a také například komerční názvy jako Coca-Cola,“ popsala Tichá.

Objevování nových planetek přitom není na kleťské observatoři hlavní náplní práce. Ta se zaměřuje především na sledování a upřesňování drah planetek takzvaných neobvyklých, zejména těch, které mohou při svém pohybu vesmírem křižovat zemskou dráhu a ohrožovat tak naši planetu případnou srážkou, čímž by mohly být nebezpečné pro lidskou civilizaci. A právě při jejich studiu se stane, že astronomové objeví planetku zcela novou.

Českobudějovická hvězdárna je druhou nejstarší v republice. Pro veřejnost se poprvé otevřela v roce 1937. Před ní je už v tomto směru pouze Štefánikova hvězdárna na pražském Petříně.

Hlavní náplní její práce je popularizaci astronomie pro veřejnost, a to od mateřských škol až po univerzity třetího věku. Ročně sem zavítá 25 až 30 tisíc návštěvníků. Sledování oblohy je tu ale vzhledem k umístění v krajském městě kvůli takzvanému světelnému znečištění značně omezené.

K tomu má naopak ideální podmínky observatoř na Kleti, kde byla pravidelná pozorování zahájena od roku 1968.

Jana a Miloš Tichých se o astronomii začali zajímat již na základní škole. Na českobudějovickou hvězdárnu nastoupili společně v roce 1992. Oba už mají ve vesmíru planetku nesoucí jejich jméno - Tichá a Miloš. Podle Tichého - Tichý, se jmenuje též jedna kometa, kterou z Kletě objevil.

Napsala Kateřina Koželuhová

Štítky Observatoř Kleť, Hvězdárna a planetárium České Budějovice, objevení 1000 planet, planetka, Kleť, astronom, hvězdárna, Jana Tichá, Miloš Tichý, observatoř, České Budějovice, Planetárium Praha, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Astronomové z Kleti objevili už tisíc planet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.