Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zítra bude odhalena pamětní deska plukovníku Milanu Malému

U příležitosti Dne veteránů bude v 11 hodin na Letišti České Budějovice odhalena pamětní deska připomínající leteckého bojovníka Milana Malého.

Deska bude umístěna na stěně memoriálního památníku Letiště České Budějovice vedle pamětních desek připomínajících 312.Sq RAF, výcvik izraelských pilotů v roce 1948 a 1. Zvolenský stíhací letecký pluk,“ uvedla marketingová manažerka letiště Martina Vodičková.

Plukovník Milan Malý se narodil 30. září 1923 a v 16 letech byl nasazen na práci do Německa na stavbu dálnice. „Odtud ještě téhož roku utekl do Palestiny, kde se stal příslušníkem československého pěšího praporu č. 11 – východního. Prapor operoval na Blízkém východě a byl nasazen i v Tobrúku,“ dodává Vodičková.

Milan Malý zde bojoval u protiletadlového dělostřelectva, v září 1942 se přihlásil k letectvu. Postupně prodělal pilotní výcvik v Kanadě a Anglii, v květnu 1945 byl přidělen k 312. peruti RAF, v jejíchž řadách byl až do konce druhé světové války.

Do Československa přiletěl Milan Malý se svou jednotkou v srpnu 1945, 22. září 1945 pak přiletěla celá 312. peruť na letiště do Plané u Českých Budějovic. V roce 1948 Milan Malý na letišti působil jako instruktor izraelských pilotů v rámci akce DI. Milan Malý zemřel 1. května 2013 v Českých Budějovicích.

Štítky Milan Malý, pamětní deska, České Budějovice, letiště, Royal Air Force, Německo, druhá světová válka, Kanada, Palestina, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zítra bude odhalena pamětní deska plukovníku Milanu Malému  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.