Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Turistická sezóna končí, Temelín zůstává otevřen

Ačkoli turistická sezóna s příchodem listopadu skončila, některé vyhledávané cíle zůstanou otevřeny i přes zimu. Jedním z nich je Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín. Od začátku roku jej navštívilo 28 792 lidí a podle zástupců elektrárny by se do konce roku měla návštěvnost přehoupnout přes třicet tisíc.

Temelín si díky svému Infocentru v zámečku Vysoký Hrádek dlouhodobě drží pozici mezi desítkou nejnavštěvovanějších památek na jihu Čech. Zájem o prohlídku infocentra největší české elektrárny potvrdilo dosavadních deset měsíců. Jen během letních prázdnin v Temelíně přivítali přes devět tisíc návštěvníků, tedy o tisícovku více než loni.

Další čtyři tisíce lidí očekávají zástupci ČEZ do konce letošního roku. „Se začátkem školního roku se změnila i struktura návštěvníků. Nyní převažují především studenti prakticky všech věkových kategorií,“ říká Jana Gribbinová, vedoucí temelínského Infocentra Skupiny ČEZ.

Ne vždy je důvodem návštěvy Infocentra elektrárny Temelín model reaktoru nebo maketa jaderného paliva. Temelínské návštěvnické statistiky vylepšují i svatebčané. Během letošních dvanácti svateb jich byly hned čtyři stovky. Nejde jen o lidi z nejbližšího okolí elektrárny. Nedávno temelínské chladicí věže „svědčily“ první mezinárodní svatbě, kdy nevěsta byla až z Tchajwanu. Letošní svatební sezónu zde ukončila svatba minulý pátek. Od roku 2006 si v temelínském zámeckém parku řeklo své ano 79 snoubeneckým párům.

Infocentrum Jaderné elektrárny Temelín je přístupné denně od 9:00 do 16:00 hodin. Dvouhodinová prohlídka je pro návštěvníky zcela zdarma. Uvnitř zrekonstruovaného renesančního zámku se nachází mimo jiné kinosál s 3D projekcí a speciální mlžnou komorou, nebo interaktivní modely elektrárny i klíčových zařízení a sezónní výstavy.

Štítky Temelín, svatby, sezona, elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, ČEZ, svatba, Česko, Vysoký hrádek, Tchaj-wan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistická sezóna končí, Temelín zůstává otevřen  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.