Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oranžové hřiště v Záblatíčku se brzy stane centrem sportu pro celé okolí

Oranžová hřiště, která vyrůstají díky Nadaci ČEZ dlouhodobě po celé republice, jsou často základem „projektů“ větších obecních sportovišť. Důkazem toho je nově otevřené hřiště v Záblatíčku, místní části Dřítně na Českobudějovicku. To své „Oranžové“ Záblatičtí otevřeli ve středu 28. října v rámci oslav 97. výročí vzniku samostatného Československa.

„Nové hřiště je víceúčelové. Velká část plochy je přizpůsobena potřebám dětí a nachází se na ní sestava herních prvků v podobě houpačky, prolézaček a skluzavky za zhruba 270 tisíc korun. V jeho blízkosti jsme nechali vybudovat také asfaltovou hrací plochu, která nabízí prostor pro venkovní aktivity také mládeži a dospělým,“ uvedl starosta Dřítně Josef Kudrle. Hrát se zde dá tenis, volejbal, nohejbal a další míčové hry. „Jen“ s tím se ale místní nechtějí spokojit.

Nové hřiště je umístěné v nádherné lokalitě na okraji obce u rybníka a podle všeho zde brzy vyroste malé centrum kultury a sportu pro široké okolí. Své pevné zázemí zde již poskytuje opravený objekt požární zbrojnice.

„Nové hřiště je přínosem nejen pro Záblatíčko, ale i pro další okolní obce. Podobná sportoviště jsou až v Dřítni, nebo ve Vodňanech. Pro další rozvoj máme dobře nastartováno. Je zde hasičárna se sociálním zázemím, nyní přibyly nové herní prvky a hřiště, takže pokud se nám podaří dobudovat celý prostor, tak jak plánujeme, budou nám to závidět i lidé z menších měst,“ poznamenal dříteňský zastupitel a starosta Sboru dobrovolných hasičů Záblatíčko – Radomilice Libor Waldhauser. Jako další by na jaře příštího roku mělo celý prostor obohatit hřiště na plážový volejbal.

Celý projekt vyšel obec na zhruba 450 tisíc korun. 250 tisíc pokryl příspěvek Nadace ČEZ, zbytek uhradila z vlastního rozpočtu. Při výstavbě hřiště pomáhali místní obyvatelé, velkou část stavebních úprav na sebe vzali dobrovolníci z řad již zmíněného hasičského spolku Záblatíčko – Radomilice. Obec v blízké době plánuje celou plochu oplotit, přesto zůstane přístupná všem zájemcům bez omezení.

Otevření nového oranžového hřiště se ve středu zúčastnila více než stovka lidí, z toho asi třetina dětí. Počasí přálo, slunce hřálo a všichni si sváteční den užívali. „Je to tu moc hezké. Sem budu chodit,“ těšila se z nové prolézačky malá Nikolka Mánková. Nadmíru spokojeně se tvářily i její dvě vrstevnice, Klárka Prokopová a Adélka Faktorová: „Super“, na další komentář už ale nezbyl čas. Bavili se všichni. O hry se postaraly učitelsky dříteňské mateřské a základní školy, o občerstvení hasiči. „Je to skvělé místo, kde se mohou scházet celé rodiny,“ konstatovala jedna z učitelek a iniciátorek zábavy Romana Píchová.

Při následném opékání špekáčků již celá dospělá část středečních oslavenců opět detailně plánovala rozvoj této části obce, jejíž základ pomohl vybudovat příspěvek Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ pomáhá městům a obcím po celé České republice budovat Oranžová hřiště již od svého založení v roce 2002. Za tuto dobu podpořila vznik téměř 330 hřišť v celkové hodnotě přibližně 300 milionů korun. „S potěšením jsme při středečním otevření sledovali radost místních dětí i dospělých z místa, na kterém mohou všichni bezpečně a společně trávit čas. Máme velkou radost z toho, že jsme plochu vhodnou pro aktivní trávení volného času pomohli malé obci získat, tím spíš, že sami místní se zapojil do jejího budování,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Štítky hřiště, Záblatíčko, ČEZ, Dříteň, Československo, okres České Budějovice, sport, sbor dobrovolných hasičů, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oranžové hřiště v Záblatíčku se brzy stane centrem sportu pro celé okolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.