Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sejdeme se u Přemysla. Na Sadech byla umístěna nová plastika

Primátor města Jiří Svoboda odhalil dopoledne na státní svátek novou sochu Přemysla Otakara II., kterou městu věnoval sochař František Postl.

Moderátor Miroslav Mareš zahájil v deset hodin dopoledne slavnostní odkrytí nové plastiky Na Sadech. Pod sochou se sešel primátor města Jiří Svoboda, ředitel Státního oblastního archivu Daniel Kovář a autor sochy František Postl.

První promluvil k občanům Českých Budějovic primátor města, který připomenul oslavy 750 let od založení jihočeské metropole. Poděkoval všem, kteří se zapojili do oslav a finančně je podpořili. „Přeji si, aby se socha Přemysla Otakara II. stala místem, kde se budou lidé setkávat,“ řekl Jiří Svoboda.

Něco z historie, konkrétně o králi železném a zlatém, pověděl Daniel Kovář. O hudební vložku se postaral vokální sextet Auna.

Závěrečnou řeč měl sám autor sochy, který začal citátem: „Když víte, kdo jste, a pevně se toho držíte, tak zamotáte hlavu mnoha lidem. A já ji zamotal nejenom svým kamarádům, ale i městu. Naštěstí ne moc, a proto v jednom volebním období byla socha jako dar přijata a ve druhém se socha zrealizovala. Udělal jsem ji hlavně proto, že nemít v Budějovicích sochu Přemysla Otakara II. je historická křivda, a tak jsem ji napravil.“

Socha bez podstavce váží 5 tun a pod ní jsou v pouzdře uschované tři pamětní listiny. Jedná se o zprávu pro budoucí generace. „Pouzdro bude možné najít pouze v případě, bude-li socha odstraněna nebo zbourána. Přeji jí, aby to bylo za co nejdelší dobu. A pokud možno nikdy,“ řekl Daniel Kovář.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky socha, Přemysl Otakar II., Jiří Svoboda, primátor, František Postl, plastika, Daniel Kovář, Miroslav Mareš, České Budějovice, Na Sadech, slavnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sejdeme se u Přemysla. Na Sadech byla umístěna nová plastika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.