Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výlovy pokračují. O státním svátku můžete vyrazit například do Boletic, Horusic či k Hluboké

Největší český rybník - Rožmberk - má výlov za sebou, vy však můžete vyrazit na další místa jižních Čech, kde se budou hemžit rybáři. Ve středu 28. října se uskuteční sváteční výlov Dolanského rybníka u Boletic. Akci tak můžete spojit s příjemným výletem do oblasti, kam je v týdnu vstup zakázán.

Výlov bude doprovázet doprovodný program, který potrvá od 8 do 16 hodin. „Na návštěvníky bude čekat prodej živých ryb z Dolanského rybníka, který se loví jednou za dva roky. Ke koupi budou kapři a amuři, ale také chlazení pstruzi z našich chvalšinských sádek. Pro všechny bude nachystán prodej smažených ryb ale i guláše či dršťkové polévky, doprovodný program bude myslet především na děti. Vedle zábavného programu o lese a myslivosti v rámci lesní pedagogiky, je zde bude čekat především výklad o rybářství a výlovu rybníka, ale i ukázky živých ryb,“ popsal ředitel divize VLS v Horní Plané Petr Král.

Výlov Dolanského rybníka, který má rozlohu 16 hektarů, se naposledy uskutečnil před dvěma lety. Očekávaný výlovek je zhruba 11 tun ryb, mezi nimiž budou především kapři. Rybník je ale domovem například i štiky.

Na výlov můžete vyrazit autem, parkování vozidel bude možné nedaleko rybníka na okraji vojenského prostoru. „Dolanský rybník ale mohou jako svůj sváteční cíl volit i ti, kteří se do boletického prostoru chtějí vydat na turistickou túru nebo na kole. Nenáročná čtyřkilometrová trasa vede po modré turistické značce z malebné obce Kájov až k rybníku přes Přeštický les a především zachovalé trosky hradiště z mladší doby halštatské na vrchu Raziberk. Asi 700 metrů od Dolanského rybníku se nachází také kostelík sv. Mikuláše z konce 12. století. Jedinečná románská ranně středověká stavba je vůbec nejstarší stojící památkou v regionu Český Krumlov,“ zmínil mluvčí Vojenských lesů a statků ČR Jan Sotona a dodal: „Výlov v Boleticích může veřejnost pojmout ale také jako cyklovýlet. Cyklostezka číslo 1253, která navazuje na další cyklotrasy v oblasti CHKO Blanský les, vede k rybníku z historické obce Chvalšiny (6,5 km) nebo z Kájova (3,5 km).“

Další výlovy

O dva dny dříve začne další významný jihočeský výlov - v Horusicích. Zde se budou rybáři nacházet od 26. do 29. října. V dalších týdnech budou následovat i ostatní známé třeboňské rybníky: Dvořiště (2. - 5. listopadu), Spolský velký (2. - 3. listopadu) a Bošilecký (16. - 19. listopadu).

Příští týden ale můžete vyrazit také na výlov rybníka Bezdrev u Hluboké nad Vltavou. Bude se jednat u klíčový výlov Rybářství Hluboká - potrvá od pondělí 26. října do 29. října (stejně jako Horusice). Nutno dodat, že se k návštěvě této události přímo nabízí 28. říjen, protože tento den se uskuteční Jihočeské rybářské slavnosti.

Co se týká Vodňanska, tak ze zdejších výlovů můžeme zmínit například Kačírek (30. října), Hluboký (4. listopadu), Podvinice (5. listopadu) či Dřemliny (13. - 14. listopadu).

Jestli se chystáte na výlet do Novohradských hor, tak odtud si můžete rybu odvézt v termínu od 12. do 14. listopadu, kdy dojde k výlovu rybníka Žár.

Ačkoliv jsou některé významné výlovy již minulostí, ještě plno jich je před námi. Přejeme skvělou zábavu a dobrou chuť!

Štítky rybník, Boletice, ryby, Hluboká nad Vltavou, Dolanský rybník, Horusice, les, Výlov, Jihočeský kraj, Kájov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výlovy pokračují. O státním svátku můžete vyrazit například do Boletic, Horusic či k Hluboké  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.