Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Policie a armáda se připravovaly na uprchlíky, cvičily kontroly na hranicích

Dnes v ranních hodinách započalo vcelku rozsáhlé cvičení, které mělo prověřit připravenost policie a armády na případné zavedení kontrol na státních hranicích. Na hranicích s Rakouskem operovalo celkem 500 policistů a 300 vojáků, kteří kontrolovali především kamiony a nákladní automobily směřující do České republiky.

Budějcká Drbna sledovala především situaci u hraničního přejezdu v Dolním Dvořišti, kde průběh akce kontroloval i ministr vnitra Milan Chovanec, ministr obrany Martin Stropnický, policejní prezident Tomáš Tuhý a náčelník Generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář. „Výsledky dnešního cvičení jsou z našeho pohledu uspokojivé. Je potřeba, aby armáda a policie spolu uměly komunikovat, aby kooperovaly své činnosti tak, aby v případě ostrého nasazení, které nelze nikdy vyloučit, byly schopny v řádu hodin zabezpečit česko-rakouskou hranici,“ hodnotil Milan Chovanec.

Určité nedostatky však v průběhu cvičení ministr vnitra našel. Nebyl totiž dosažen ideální čas pro nasazení armády a policie, který podle Chovance ideálně činí pět hodin. „Jsme dlouhodobě připraveni. Dnešní cvičení není nějakou hysterickou reakcí na činnost jiných států, ale je připravenou akcí, která zapadá do kontextu přípravy policie a Armády České republiky,“ doplnil ministr Chovanec.

Proč jsou podobné akce důležité, ozřejmil Chovanec vzápětí: „V době, kdy se začíná mediálně spekulovat o tom, že Německo uvažuje o takzvaném přetřiďování migrantů na své hranici, což by znamenalo uzavření německé hranice, a Rakousko zvažuje uzavření části svých hranic, nabývá toto cvičení na důležitosti.“  Podle Chovance je situace řešitelná především na hranicích schengenského prostoru. „Už v červnu jsme nabízeli Maďarsku pomoc. V první fázi jsme uvažovali o poskytnutí 30 až 50 policistů, tato nabídka nebyla akceptována, ale nyní se debata znovu rozvířila,“ uvedl Chovanec.

O tom, zda Česká republika vyšle do Maďarska policisty, se ještě bude jednat. To účast Armády České republiky v Maďarsku už má zřetelnější obrysy. „Předpokládáme vyslání jednotky do dvaceti pěti vojáků, která bude mít k dispozici dopravní prostředky, polní kuchyni a zemní vrtáky. Toto by mělo být předloženo vládě ke schválení pravděpodobně příští týden,“ uvedl generálporučík Josef Bečvář. „To, co armáda vysílá, je na základě požadavků Maďarů, není to tak, že bychom sami rozhodli, co pošleme,“ doplnil Chovanec.

Právě pomoc Maďarsku v bránění schengenské hranice vidí ministr Chovanec jako klíčové. „Nevíme moc, co kroky z německé strany, která chce podle médií přerozdělovat migranty na vnitřní hranici dvou schengenských států, přinesou. Krom toho, že by se mohl zvýšit migrační tlak na Českou republiku. Rakousko říká, že je připraveno někdy v následujících dnech řešit ostrahu své hranice silou a my na to musíme být připraveni. Nestaneme se jediným koridorem, který bude z Rakouska možný směrem do Německa v době, kdy v Rakousku je ještě pořád několik desítek tisíc migrantů,“ uvádí Chovanec.

V průběhu dne situaci v Dolním Dvořišti obhlížel i hejtman Jiří Zimola: „Chtěl jsem se přesvědčit o tom, za jak dlouho se dají zaktivizovat bezpečnostní složky státu tak, aby doslova obsadily česko-rakouskou hranici. Jsem rád, že to policisté i vojáci zvládli za nějakých šest sedm hodin. Ten, kdo sleduje situaci a vidí, jak se příliv utečenců nezastavuje, jak zesiluje a jak je bezradné Německo, tak se nutně musí obávat, že migranti budou hledat i jiné cesty a nemusí být daleko doba, kdy si třeba vyberou jako hlavní migrační trasu Českou republiku, tedy i případně jižní Čechy. Ministrovi vnitra Milanu Chovancovi i ministrovi obrany Martinu Stropnickému jsem proto dnes řekl, že budu v takovém případě požadovat ochranu bezpečnosti obyvatel našeho kraje v tom, aby zesílili policejní i armádní ochranu hranic. A těší mě, jak jsem dnes ostatně viděl, že takovouto případnou situaci dokážou zvládnout.“

Napsal Jaroslav Pešek

Štítky Milan Chovanec, policie, armáda, Rakousko, Česko, Maďarsko, Martin Stropnický, Josef Bečvář, ministr vnitra, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie a armáda se připravovaly na uprchlíky, cvičily kontroly na hranicích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.