Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Samson zmizel z náměstí. Na své místo se po opravě vrátí ve čtvrtek

Až do třetího září bude budějcké náměstí Přemysla Otakara II. bez jedné ze svých dominant. Ze Samsonovy kašny byla na krátkou dobu sejmuta socha bájného Samsona, který zápasí se lvem. V jeho tlamě totiž byl porouchaný přívod vody do trysky. Na vše dohlížel akademický sochař Ivan Tlášek.

Odstranění sochy probíhalo za pomoci jeřábu a vysokozdvižné plošiny. Samson byl poté převezen do areálu společnosti ČEVAK. Poslední podobná manipulace se sochou se udála ještě v minulém století, respektive před 16 lety v roce 1999.

Podle vedoucího provozního střediska měla být za závadou únava materiálu, což se nakonec i potvrdilo. „Nyní se pracuje na jejím odstranění,“ uvedla mluvčí města Jitka Welzlová. Náměstí ale bez svého strážce dlouho nebude, Samson se na kašnu vrátí už ve čtvrtek v 8 hodin ráno. „Po vytvrzení spoje a seřízení trysky ve lví tlamě se kašna vrátí do plného provozu,“ doplňuje Jitka Kramářová, vedoucí útvaru marketingu a komunikace společnosti ČEVAK.

Ti, kteří se o historii u nás zajímají, ví, že na kašně ale není originální socha Samsona. Už pětadvacet let jde o kopii. Originál, jenž je mimo jiné těžší, je k vidění v přízemí radnice.

Štítky socha, kašna, Náměstí Přemysla Otakara II., ČEVAK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samson zmizel z náměstí. Na své místo se po opravě vrátí ve čtvrtek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.